Satser på tilbehør

26. januar 2011 16:33 av Karoline Cecilie Lysø 

Hvert år deler magasinet HENNE ut den prestisjefylte prisen Nåløyet til norges beste design. For første gang i år er prisen delt opp i to kategorier, en for klær, og en for tilbehør.

­ − Vi er veldig glade for å være nominerte. Nåløyet er en annerkjent pris i Norge og en stor motivator for norske designere, forteller veskedesignerne Tina Skaar og Nina Amble Sandaas. Med veskemerket Cala & Jade er de nominerte i kategorien «Nåløyet-tilbehør».

Designdrømmen
Etter fullført utdannelse ved designerskolen Esmod møttes de to venninnene på en kafe hvor visjonen til veskemerket Cala & Jade ble til. Deretter eksperimenterte designerduoen med å konstruere og sy vesker ut av deres mødres gamle skinnskjørt og skinnjakker.

­ − Vi fikk god respons på produktene våre fra venner og innkjøpere, så vi bestemte oss for å reise til Italia. Dette gjorde vi for å lære mer om skinn og veskekonstruksjoner. Senere da vi fant fabrikker og skinnleverandører var drømmen i gang.

I dag er Sandaas og Skaar kjent for sine skinnvesker og unike design inspirert av art deco og arkitektur. Kjendiser som Maria Skappel og Charlotte Thorstvedt er flere ganger blitt observert med en Cala & Jade-veske på armen. Modellen «Gumma bag» er hittil blitt deres aller største hit.

Nominerte
− Tilbehør er en viktig del av bransjen og er et stort marked. I de siste årene har det kommet mange nye og spennende «tilbehørsmerker» i Norge. Det er viktig at også de blir fremmet med en slik pris, sier Cala & Jade-designerene.

Cala & Jade er en av ti merker som er nominerte til «Nåløyet-tilbehør». De andre nominerte er:

  • Bjørg Jewellery
  • By Me
  • Camilla Prytz
  • Celine Engelstad
  • Kaspara
  • Linn Lømo
  • Moolight
  • Torill Isachsen
  • Zuzanna G.

Det er helt klart et stort flertall smykkedesignere som er nominert til prisen. Cala & Jade og Moolight er de eneste som designer vesker.

− Hvis det ikke er vi som vinner så mener vi helt klart at Bjørg fortjener prisen mest, sier Sandaas og Skaar.

Positiv utvikling
Nathalie Helgerud, freelance-stylist og journalist, mener også at «Nåløyets-tilbehørspris» er en positiv utvikling.

­ − Forhåpentligvis vil denne prisen bidra til at flere får øynene opp for de flinke smykke- og tilbehørsdesignerne i dette landet. Det er fint å se at mote-Norge nå velger å fokusere mer på dem.

­ − Bjørg Jewellery er definitivt min favoritt, avslutter Helgerud.

Nåløyet deles ut under Oslo Fashion Week, 14.-20.februar.

(FOTO: Gumma bag. Pressebilde: Cala & Jade.)

Stengt for kommentarer.