Mote-Norge forbyr pels

26. januar 2011 16:19 av Camilla Jorddal 

Oslo Fashion Week, (OFW), skal igjen sette litt farge på hovedstaden, men i år gjør de det helt uten pels.

– Norge har en pelsnæring som ikke klarer å gjøre rede for seg. I mange år har vi sett disse bildene med skadde dyr i bur, sier Pål Vasbotten.

Grunnlegger av Oslo Fashion Week, Pål Vasbotten, kunne i slutten av 2010 gi en gladmelding til alle pelsmotstandere, OFW forbyr pels.

- Vi ville gjerne støtte om et initiativ, som noen bransjefolk tok, om et standpunkt vi har hatt lenge. Ved å gjøre dette har vi fått oppmerksomhet fra mange kanter.

Vasbotten forteller at OFW aldri har invitert pelsnæringen til samarbeid eller invitert typiske pelsdesignere til å delta under moteuken.

- Noe pels har forekommet tidligere, men det har vært ytterst lite, og vi har ikke vært klar over at det har vært pels i kolleksjoner før det har blitt oppdaget på catwalken.

Etter at nyheten om pelsforbudet kom har dette blitt lagt godt merke til i utlandet. Ledere av andre moteuker har kommentert saken, samt at nyheten har spredt seg til bloggosfæren og dyreorganisasjoner i andre land.

- Det merkelige er at vi har fått mer internasjonal oppmerksomhet enn nasjonal, sier Vasbotten.

Han forteller at ingen har henvendt seg direkte til OFW med negative tilbakemeldinger på pelsforbudet.

- Det må bety at vi har gått et steg i riktig retning.

- Noen har kommet med ønsker om at vi skal verifisere vårt utspill, ettersom at de bare har sett nyheten gjennom andre, den finnes foreløpig ikke på vår hjemmeside, legger han til.

Derimot har mottakelsen blant designere vært blandet forteller Vasbotten. En designer har trukket seg fordi de ikke får vise pels og flere andre likte det ikke.

- Det er ikke alle designere som tenker på dyrene. De tenker heller på hvilke begrensninger det kan gi dem som designer.

Pelsmotsanderne er garantert de som har vist størst glede over dette, men Vasbotten legger til at OFW ikke er så hysteriske rundt pelsbruk som det kan virke som.

- Designerne kan gjerne bruke pels i fremtiden, men da fra dyr som har levd et normalt liv og fra dyr som ikke er basert på oppdrett. Det vil si at man for eksempel kan bruke reven, som man skyter rundt 40 000 av i året for å holde rovdyr bestanden nede.

Direkte konsekvens

I dag finnes det mange dyrevernsorganisasjoner i landet, men en av de som er ekstra glad for forbudet mot pels er «NOAH- for dyrs rettigheter».

Siri Martinsen, leder i NOAH, forteller at avgjørelsen til OFW var en direkte konsekvens av kampanjen Mote mot Pels som er et samarbeid mellom NOAH og designerne Kjell Nordstöm og Fam Irvoll, og motejournalisten Hilde Marstrander.

- NOAH er svært stolte over at Mote mot Pels har fått en så enorm oppslutning, og vi er glade for å kunne være en del av bevisstgjøringen rundt dyrevern i den norske motebransjen. Det er tydelig at mange moteaktører i Norge er opptatt av etikk, og det er en fantastisk mulighet å kunne arbeide sammen med noen av de mest engasjerte gjennom initiativet Mote mot Pels. At Oslo Fashion Week blir pelsfrie er intet mindre enn en stor seier for alle som arbeider for en mer etisk motebransje, og et klart internasjonalt signal, sier Martinsen.

NOAH har fått enorm respons internasjonalt etter at nyheter om Oslo Fashion Weeks pelsfrie policy har spredd seg. De tror også at andre moteuker vil kunne følge etter.

- Vi tror også at norske politikere føler seg ekstra beklemt over at de ikke har hatt handlekraft nok til å forby pelsdyroppdrett ennå, nå når den norske moteverdenen har skapt internasjonale overskrifter mot pels, sier Martinsen.

Stengt for kommentarer.