Norsk gründer til topps i europakåring

28. januar 2009 9:48 av Wenche Wærner 

Kristoffer Kumar (22) fra Hamar gikk helt til topps i BusinessWeeks årlige kåring av Europas beste ungdomsgründer. Den unge gutten sier han bare gjør det han elsker mest.

kristoffer_kumar_web3- Det er jo egentlig helt sprøtt at jeg som er så ung og jobber i en liten nisje kan få en slik utmerkelse fra et av verdens største businessmagasin. Alle opptil 30 år kan delta, og sånn sett så er jo jeg i det yngste sjiktet og bare i startfasen, sier en begeistret Kumar.

De 20 konkurrentene kommer fra hele europa, og Kristoffer har blitt nominert av Junior Achievement – Young Enterprise, den europeiske moderorganisasjonen hvor Ungt Entreprenørskap er medlem. Vinnerne ble kåret ved at BusinessWeeks lesere i hele desember kunne stemme på sine favoritter. Det kom inn titusenvis av stemmer og Kumar var blant topp fem. Disse regnes alle som vinnere.

- Jeg er imponert over hva Kristoffer har fått til i sin unge yrkeskarriere og at han når opp i en slik hard konkurranse, uttaler daglig leder i Ungt Entreprenørskap, Jarle Tømmerbakke. – Kristoffer er en god ambassadør for Ungt Entreprenørskap og et forbilde for andre ungdom. Han viser i praksis at det går an å leve av å realisere drømmer og sette egne ideer ut i livet.

- Først og fremst så får denne utmerkelsen meg til å tenke på hvor vanvittig heldig jeg er som kan leve av det jeg elsker å gjøre. Kompiser kan klage over at de må dra på kjedelige forelesninger på skolen eller på jobben i barnehagen, mens jeg har aldri kjedet meg på jobb. Jeg jobber mye og hardt, fordi jeg alltid gjør mitt beste når jeg gjør noe. Når jeg har gjort en god jobb, så får jeg nye oppdrag, sier Kumar, som også mener at det å være åpen og hyggelig mot folk er en viktig suksessfaktor.

Premiere med gnist, glede og glødardent-element_web1
I neste uke har Kristoffer Kumars film Ardent Element premiere på Ringen Kino i Oslo. Filmen er hans største produksjon så langt, og i forhold til opplag og distribusjon er den blant de største brettfilmprosjektene i Norge noen gang. Arden Element produseres i 12.000 eksemplarer og halvparten av eksemplarene skal være innlegg i Playboard, Norges største skatemagasin på papir.

Link til teaser/video

- Når vi jobber med streetskatefilm, så skjer det i nært og aktivt samarbeid mellom meg som produsent og utøverne. Ardent betyr ”gnist, glede og glød” og det gjenspeiler både prosjektet, følelsene folk har rundt skating og mine følelser i forhold til å dokumentere og filme. Det er en uskreven regel at det er ulovlig å filme et triks på et sted hvor det er gjort før. Vi må hele tiden finne nye steder, og jeg motiverer utøverne til å sprenge grenser og gjøre kule ting som vil gi merverdi til filmen. Innovasjonselementet er så viktig i skating.

Sa opp drømmejobben
På 18-årsdagen sin registrerte Kumar egen bedrift og begynte å jobbe for Tacky, et norskbasert, internasjonalt skate- og snowboardmagasin på Internett. Han har både være sjefsredaktør og redaktør i Tacky, men i desember tok han skrittet ut og sa fra seg redaktøroppdraget.

- Jeg hadde drømmejobben og gikk egentlig fra morsomt til enda morsommere. Hos Tacky skulle jeg få ting unna. Nå skal jeg skape mest mulig. Nå skal jeg jobbe bare med egne prosjekter og hundre prosent på egne premisser. Også vil jeg ta mer utdannelse. Innen ledelse.

Gikk en god skole
Som 16-åring drev Kristoffer ungdomsbedrift i markedsføringsfaget ved Hamar Katedralskole.

– Læreren min, Torkild Almaas, var utrolig engasjert og han vinklet faget inn på ungdomsbedrift. Det gjorde at vi fikk prøve oss med ekte varer og penger, og vi jobbet med reelle avtaler og virkelige kunder. Ungdomsbedrift var et utrolig bra forum for å lære business. I tillegg fikk vi foredrag av de beste i næringslivet, kick-off og messer.

Samme året som han drev ungdomsbedrift fikk Kristoffer sitt første store skatefilmoppdrag. Prosjektet hadde tittelen Talast på Hamar, og var sponset av kommunen og det lokale næringslivet. For filmen mottok han Hamarungdomsprisen for å ha gjort noe som hadde verdi for ungdom på Hamar.

– Siden den gang har jeg egentlig jobbet mest på egne premisser. Det er jo en luksussituasjon å kunne ha en grei inntekt ved å gjøre ting jeg elsker.

BusinessWeek: Europe’s Young Entrepreneurs 2008

Stengt for kommentarer.