Forbyr pels under moteuka

26. januar 2011 16:23 av Thuva Johansen 

Årets Oslo Fashon Week blir pelsfritt. Moteukens sjef Pål Vassebotn tok avgjørelsen alene.

-  Pelsnæringen burde være de første som går tydelig ut og skiller mellom hvilke forhold som foreligger for de ulike pelsmaterialene. Når de ikke klarer å nyansere, så ønsker vi å være like kategoriske i vårt forbud, sier Pål Vassebotn.

Han mener at pelsnæringen burde være mye klarere på hva som er akseptabelt og hva som ikke er det, og at de da kan begynne å forsvare det. Når de ikke klarer det, går han, i samarbeid med “Mote mot Pels”, og forbyr pels totalt fra motevisningene i Oslo i februar.

- Pels har vært mye omtalt i media den siste tiden, er dette noe OFW har kastet seg på i tidens hete øyeblikk?
-  Nei, vårt tidligere uoffisielle standpunkt ønsket vi å fremme da vi ble bedt om å støtte initiativet Mote mot Pels. Jeg synes det er viktig at motebransjen ser på konsekvensen av motepresset og unødvendige plagg som forfengeligheten skaper, forklarer Vassebotn.

Han sier også at det var han alene som tilslutt tok avgjørelsen om at OFW skulle bli pelsfri.

Gikk i bresjen
Kjell “Baron Von Bulldog” Nordström, designeren Fam Irvoll og motejournalist Hilde Marstrander, gikk tidligere i år foran som gode eksempler da de startet kampanjen Mote mot Pels. De fikk med seg over 200 aktører fra motebransjen i Norge, som Elle, KK, Cosmopolitan, Det Nye og Hjemmet, til å skrive under på kampanjen.

-  At vi kan bidra til bevissthet innenfor egen bransje er utrolig viktig for meg, har Fam Irvoll tidligere uttalt til nrk.no.
Eva Kruse, sjef for Copenhagen Fashion Week, tror at Oslo Fashion Week vil gå glipp av dyktige designere som ikke vil vise kolleksjoner på grunn av pelsforbudet. Hun mener at pels er en del av motebransjen og at den ikke bør forbys.

-  De fleste designerne har droppet å vise pels i kolleksjonene sine, mens bare én har valgt og ikke stille i år på grunn av forbudet, svarer Vassebotn på Eva Kruses uttalelse.

Han sier også at han ikke tror pelsforbudet vil svekke OFW, men at det må helt andre grunner til for det. Han forklarer ikke hvilke andre grunner han mener det må være.

Pels fra nyttedyr
Designeren bak merket iis of Norway, Siv Elise Seland forklarer at hun er i mot pels av dyr som blir holdt i bur.

Designer Siv Elise Seland, liker ikke at dyr blir holdt i bur for pelsen. Foto:Ingeborg Skrudland.

-  Siden jeg spiser kjøtt, synes jeg det er greit å bruke pels av nyttedyr, som for eksempel geit, sau og ku. Dyret må allikevel bøte med livet for å bli spist, og dermed blir ikke dyret misbrukt for pelsen, forklarer Seland.

Hun har tidligere hatt geitepels med i sine kolleksjoner, hun har også planer om å bruke sauepels fra oppdrett i hennes nærområde i neste kolleksjon. Hun forklarer at dette er sau som blir slaktet til kjøttproduksjon, som har en helt utrolig flott krøllet langhåret pels.

-  Det er et etisk korrekt standpunkt OFW har innført, jeg stolt over at Norge har tatt den beslutningen. At dette er god reklame for mote-Norge eller ikke, er ikke viktig. Det som er viktigst er at vi designere står sammen, sier hun.

Seland skulle i utgangspunktet ikke vise sine kolleksjoner under moteuken i februar, men forklarer at det ikke har sammenheng med pelsforbudet. Nå har det imidlertid blitt besluttet at hun skal vise allikevel, og det gleder hun seg til. Hun legger også til at det ikke kommer til å bli vist noe pels fra hennes kolleksjoner i år.

- Har du signert på kampanjen Mote mot Pels?
-  Nei, jeg har ikke gitt min signatur til Mote mot Pels-kampanjen, men det er fordi jeg ikke fått noen forespørsel. Jeg signerer veldig gjerne om jeg blir spurt, sier Seland.

Stengt for kommentarer.