En snarvei mot toppen
26. januar 2011 14:52 av Jonas Tretli
Stadig flere etablerte artister velger å ta del i Melodi Grand Prix(MGP). Ekspertene mener musikkonkurransen er en gullgruve og er overrasket over at ikke flere gjør det samme.
- Det er en unik måte for artistene til å få en massiv oppmerksomhet, mye pr og ikke minst en enorm mediedekning, sier leder av den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen.
Han er en av dem som har gode kjennskaper om verdens største sangkonkurranse. Totalt har han vært tilstede på 19 internasjonale finaler, samt en rekke delfinaler og finaler i Norge.
- Konkurransen har utviklet seg voldsomt. For noen år siden ble etablerte artister sett på som desperate om de meldte seg på MGP. I dag er artistene desperate etter å få være med, sier Thomassen.
Alexander Rybak har blitt en stor hit i store deler av verden etter seieren i den internasjonale finalen i 2009. Likevel mener Thomassen at deltakelse i Norge kan være nok.
- Bare se på Bjørn-Johan Muri. Han kom ”bare” på fjerde plass i den norske finalen, men likevel ble 2010 et fantastisk godt år for ham, sier Thomassen.
Unngår harry-stempel
Årets delfinaler i MGP er godt i gang og flere etablerte artister har allerede tatt seg videre til den norske finalen. Førstkommende helg står blant annet Stella Mwangi på scenen i den tredje delfinalen.
- Dette er en barndomsdrøm. Helt siden jeg var liten har jeg fulgt med på sangkonkurransen, sier Mwangi.
Selv om hun ikke har toppet hitlistene her hjemme i Norge, har den kommende stjernen gjort suksess internasjonalt. Hennes låter har blant annet blitt brukt i filmene Save the last dance og American pie, samt i TV-serier som CSI og America´s Next Top model.
- Jeg skal ikke legge skjul på at dette er en unik mulighet til å få mye oppmerksomhet i Norge. Dette er en sangkonkurranse som har pågått i over 50 år, og den ligger hjertet nært hos det norske folk, sier hun.
Stella Mwangi er født i Nairobi, men har bodd mesteparten av sitt liv i Norge. Og hun er fullt klar over hva som må til for å nå langt i MGP.
- Jeg har vurdert å melde meg på i flere år, men jeg har ikke hatt en riktig låt for denne sangkonkurransen. Det er lett for at noen av sangene kan bli litt harry, sier Mwangi.
I likhet med de andre artistene ønsker hun å få best utbytte av deltakelsen, men hevder det er opp til folket hvor stor suksessen kan bli.
- Jeg må selvfølgelig gi alt på scenen, men hva som skjer i ettertid kan ikke jeg styre, sier hun.
Vil ha flere etablerte
Komiker og foredragsholder Anders Tangen er selvutnevnt Grand Prix-entusiast. Sangkonkurransen er nærmest som en hobby for ham, og han deler Thomassens synspunkter om deltakelse i MGP.
- Det skulle bare mangle spør du meg. Hvem sier nei til å vise seg fram for 140 millioner seere i den internasjonale finalen, sier Tangen.
Artistene får tre minutter på scenen til å vise hva de er gode for. Samtidig ligger det i kulturen til MGP å levere et forrykende sceneshow, eller at damene opptrer i en kjole som blir husket i lang tid.
- Det handler om å tørre å ta en slik utfordring. Jeg er svært overrasket over at ikke flere artister ønsker å være med, sier han.
- Hvilke fordeler er det med etablerte artister i MGP?
- Dette er verdens største musikkonkurranse. Skal vi da stille med en amatør eller en proff? avslutter Tangen.