- Forfengelige menn

26. januar 2011 13:18 av Andreas Krokstrand 

Tiden der menn skulle ha håret kort, enkle jeans og t-skjorter  er over. Nå skal man være trendy og gjerne skille seg ut fra resten.

Foto: Kristoffer Hunstad

Individualismens tidsalder

Daglig leder ved Moods of Norway i Bergen, Werner Sommervoll (32) er ikke i tvil om at gutter og menn blir stadig mer bevisste på hva de har på seg.
- Flere og flere gutter viser større interesse for hvilke klær som er på mote og hva man skal gå med for å være ”in”. Det vises også at jo eldre de er, jo mer interessert er de.

Sommervoll forteller videre at det i individualismens tidsalder har blitt viktig for oss å skille seg ut.
-  I disse dager kan man gå i hva man vil. Alt er lov, vintage, plagg på plagg, strikk og boots, sier han.

Viktig for selvtilliten

Sebastian (21), butikkansatt på Urban, er helt enig med påstanden til Sommerblom.
- Mote har blitt viktigere også for menn de siste årene. Det gjør godt for selvtilliten når man kan føle seg vel ved å være godt kledd. Gutter og menn har skjønt at også vi må ta oss godt ut for å imponere, fortsetter han smilende. 
21-åringen mener også at det er viktig at jentene er oppdaterte på motefronten.
Han mener jentemoten er bedre enn på flere år.
- Jeg personlig liker at jentene går kledd i det vi kaller ”street”. Men foretrekker og en balanse mellom røff og feminin stil. Det gjelder for guttene og, vi skal kle oss mer feminint nå, men fortsatt vise at gutter er gutter, sier butikkmedarbeideren.

En del av det store bildet

Journalist og moteekspert John Ødegård Jensen mener mote er en del av et stor bilde som speiler samfunnet.
- En liten del av bildet er at vi kjøper mer klær og er mer opptatt av å være individer, og det viser vi gjennom klærne. Fordi vi har råd og tid til det. I tillegg er media med på å sette mer fokus på menn og mote, forklarer han.
Han er ikke sikker på om menn har blitt mer forfengelige eller feminine.
- Ser du det i et langt perspektiv på 200 år eller mer, har menn alltid vært ganske utspjåka – silke, strømper, øredobber, ringer, smykker osv. Men de siste 20 årene handler det mer om at vi har hatt en utvikling som tillater mer individuelle uttrykk, avslutter Ødegård Jensen.

Stengt for kommentarer.