-Tenkte ikke mer over det

26. januar 2011 13:22 av Siv K. Berg 

Helene Svoren (20) fikk beskjed om at det var en liten sjanse for blodpropp ved å bruke p-piller. Derfor tok hun sjansen, noe hun angrer på i dag.

(foto: privat) Helene fikk blodpropp av p-pillene hun gikk på

-Jeg hadde hatt pustevansker i en halv uke. Bare jeg gikk opp tre trappetrinn, ble jeg helt anpusten. Med legen fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått blodpropp av p-pillene jeg gikk på, forteller Svoren.

-Trenger ikke
være redd
-Jeg hadde hørt at p-pillene jeg gikk på kunne føre til blodpropp, men de sa at sjansen var liten, og enda mindre om ingen i familien hadde hatt dette før. Så jeg tok sjansen, og tenkte ikke mer over det, sier 20-åringen.
Hun fikk dobbeltsiding lungeemboli da blodproppen startet i foten og vandret videre opp til lungene. Med en puls på 180, ble hun sengeliggende i tre dager.
-Jeg hadde heldigvis flaks, siden det ikke gikk til hjertet eller inngangen til hjernen.

Turid Blålid (49) er helsesøster og har mye kunnskap om prevansjon for kvinner.
-Det er svært sjeldent at kvinner får blodpropp av å bruke p-piller. Men det vil dessverre alltid være noen som får det, informerer Blålid.
Hun forteller videre at selv om p-pillene riktig nok øker sjansen for blodpropp, er det stor mulighet for at de ville fått dette selv uten å ha brukt p-piller.
-Det er en liten risiko for blodpropp ved bruk av p-piller, men den er så liten at en trenger ikke å være redd for det. Jeg vil absolutt ikke fraråde å bruke p-piller, sier Turi og mener det er helt trygt for de fleste kvinner å bruke dette som prevansjonsmiddel.

Viktig å vite faresignalene

-Helsestasjonen snakker alltid med jenter om tegnene for blodpropp og informerer om dette. Svært mange glemmer å si til legen at de går på p-piller når de kjenner noe, mener helsesøsteren.
Blålid forteller at tegnene på blodpropp, er som oftest at en kjenner kraftig smerte i tykkleggen, vanskeligheter for å puste og/eller sting ved brystet. Selv om Helene ble informert om blodpropp, tenkte hun ikke over at det var dette hun hadde da pusteproblemene startet.
-Siden jeg hadde fått beskjed om at sjansen for blodpropp var så liten, forventet jeg det rett og slett ikke, innrømmer hun.
Etter seks måneder med blodfortynnende, har 20-åringen nå fått beskjed om at sjansen for å få blodpropp igjen er svært liten, så lenge hun holder seg unna p-piller.

Stengt for kommentarer.