Provoserende kunst åpner for debatt

26. januar 2011 12:13 av Nina Bjordal 

Bilder sier mer enn ord. Med politiske budskap plantet i maleriene sine ønsker kunstneren Rolf Groven å skape debatt. 

Rolf Groven (67) markerer 40 år som billedkunstner med en ny utstilling på Galleri Tonne, og i denne omgang leverer han en salig blanding av politikk og naturidyll. Han prøver å fange forskjellige temaer på lerretet slik at publikum skal få flere ting å gruble over.

- I denne utstillingen er temaene alt fra ernæring og kosthold, til pave, politikk, krig og natur. Jeg kan ikke tenke meg noe verre enn å gå på en utstilling der man føler at ’’har du sett ett bilde, så har du sett alle,’’ sier Groven.

Skaper debatt
Bildene utstråler en stor interesse for både politikk, natur og samfunn, blandet med en god dose humor, og har gjennom årene blant annet kommentert EF-debatt, atomkraft og oljeindustri. Han er også kjent for å male dagsaktuelle problemstillinger inn i det nasjonale kunstverket «Brudeferden i Hardanger.»

- De har blitt godtatt som naturvernsbilder, men mange mener at jeg har ødelagt nasjonalverket. Flere av mine politiske bilder har vært brukt i aviser og på plakater, men ingen vil kjøpe dem. Naturbildene derimot, er enklere å selge, forteller Groven.

«Paven» kritiserer overgrepene og prevensjonsforbudet i den katolske kirke.

«Paven» er også et av bildene som har skapt stor debatt, og Groven forteller at maleriet nærmest er umulig å selge på grunn av dets sterke budskap. Bildet kritiserer paven og den katolske kirke, og viser blant annet Gustav Vigelands «Sinnataggen» korsfestet på pavens stav.

- Da «Paven» ble stilt ut i Polen, ble det plassert på et eget, sidestilt rom. Det ble rett og slett for sterkt for mange av menneskene i Polen, der de fleste er katolikker, sier Groven.

Politisk sprengstoff
Groven liker å skape debatt ved å putte politikere inn i bildene, og har latt det gå hardt utover høyrepolitikere som Erna Solberg og Siv Jensen.

- Mine politiske motstandere synes ikke det er noe morsomt å bli fremstilt sånn. Allikevel har FRP kjøpt mange trykk av de politiske bildene mine som innholder kritikk rettet mot dem, rett og slett fordi de liker den enkle og rene stilen.

I maleriet «Karbokamerater» har Groven malt helseguruene Grethe Roede og Fedon Lindberg som ekstremt overvektige mens de sitter solid plassert i et berg av hurtigmat og karbohydrater. På sidelinjen sitter Erna.

- Barna til Grethe Roede ringte meg og var temmelig forbanna for at jeg kunne fremstille moren deres på den måten. Men Grethe tok kontakt med meg senere og ville kjøpe et trykk av bildet.

Det virker som om både politikere og kostholdseksperter tar kritikken mot dem med en liten dose selvironi. Men å være en kunstner med sterke meninger har ofte ført til vekslende tilbakemeldinger. På utstillingen hans i Drøbak ga VGs kritiker ham terningkast 2, noe Groven ikke kan forstå.

- Mest såret blir jeg når de lar kritikken gå utover håndverket mitt og sier at ’’han kan ikke male.’’

Under samme utstilling omtalte NRK de offentlige personene i maleriene som ”Grovens offer’’.

- Da viste de til kjentfjes som Hagen, Bondevik og Valgjerd. De ble ikke sinte, men Valgjerd ble lei seg for at hun ble fremstilt naken og gravid.

Han holder ikke tett om sine personlige politiske synspunkt, tvert om, og mener budskapet skal treffe publikum hardt og tydelig.

- Om folk hadde måttet spørre hva jeg ville få frem med bildene mine, ville jeg ikke følt at jeg hadde lyktes i å få frem budskapet mitt, avslutter Groven.

Visualiserer urettferdighet
Gro Furset er en av dem som eier og har sett flere av Grovens malerier, og er fascinert av malerens måte å uttrykke seg på.

- De beskriver aktuelle ting i tiden på en framragende måte som gir meg noe spesielt hver gang jeg ser på dem. De politiske bildene visualiserer urettferdighet og ting vi bør reagere på og si vår mening om. Bildene fanger opp og sier mer enn en noen gang kan få sagt med ord, sier Furset.

Utstillingen holdes på Galleri Tonne frem til den 6.februar.

(Toppbilde: Kabler i Hardanger. Foto: Pressebilde.)

Stengt for kommentarer.