Kvotering før kvalitet

26. januar 2011 22:11 av Hallvard Kolltveit 

Kulturminister Anniken Huitfeldt går inn for å kvotere inn kvinnelige regissører for å heve andelen i norsk film. Helt absurd, mener regissør Geir Greni.

– Det går ikke an å kvotere inn kunst og dette har i hvert fall ingenting med likestilling å gjøre, mener Geir Greni.

De siste årene har debatten rast om man skal kvotere inn kvinnelige regissører for å få opp kvinneandelen i norsk film. I fjor var kun 20 prosent av norske kinofilmer regissert av kvinner. Geir Greni, som denne våren er aktuell med filmen ”Umeå4ever”, er redd for at norsk film kan oppleve en nedgang hvis kvaliteten ikke lenger skal være grunnlaget for å få tilskudd til å lage film.

– De ler av oss i resten av Europa og det skjønner jeg godt. Tenk hvis det hadde vært slik innenfor bokbransjen eller en annen kunstretning, sier Greni.

Uklart skille
Greni påpeker at det allerede er en stor del av de kvinnelige regissørene som har fått muligheten til å lage spillefilm.

– Jeg kjenner omtrent ingen kvinner som ikke har fått lov til å lage spillefilm. Men jeg kjenner en del menn som aldri har fått sjansen.

Greni mener på at det fort kan bli uklart hvem man skal kvotere. Han mener vi kan ende i en sirkel hvor alle skal få lage film, uavhengig av produktet og kvaliteten de leverer.

– Jeg mener det er de beste prosjektene som må skinne gjennom. Er vi sikre på hva vi kvoterer? Kvoterer vi regissører, manusforfattere eller produsenter? Og hvis vi skal kvotere kvinner, skal vi da også kvotere homoseksuelle, samer og fremmedarbeidere?

Problematisk med kvotering
Ingebjørg Torgersen, leder i WIFT (Women In Film and Television), tror kvotering er eneste utvei, men mener også det kan bli problematisk.

– Det kan bli et spørsmål om hvem man skal kvotere. Det kan fort bli slik at man kvoterer inn alt som ikke er en voksen, heterofil, middelaldrende, hvit mann. Skillene kan kan fort bli uklare, mener Torgersen.

Torgersen sier også at filmbransjen i Norge er tilbakeskuende og at det er færre forbilder å hente frem. I motsetning til Greni, mener Torgersen at likestilling spiller en sentral rolle i debatten.

– Man kommer ikke unna at det er dårligere i Norge enn i andre land, og det er rart, fordi vi ser på oss selv som likestilt. Det er også mindre troverdig hvis en dame er slem, og vi vil gjerne se det bekreftet at damer er opptatt av følelser og tenker på de samme tingene, og derfor blir vi ofte tvunget inn i slike historier.

For selv om Torgersen er positiv til å kvotere inn kvinner, ser hun det kun som et kortsiktig grep.

– Kvotering vil kun være et hjelpemiddel for å få ting i gang. Man kunne for eksempel sagt at alle pengene et år skulle gått til kvinner, men jeg mener at kvotering er et godt initiativ for å få hjulene til å rulle.

Stengt for kommentarer.