Oslosvenskene blir tatt vare på

28. januar 2009 1:07 av Helle Køber 

De er storfornøyde med Svenska Foreningen i Storgata i Oslo, den er med på å knytte bånd mellom svenskene i Norges hovedstad.

 

Kontaktperson Svenska Föreningen, Emelie Tavander

Kontaktperson Svenska Föreningen, Emelie Tavander

Mang en søta bror har benyttet seg av tilbudene den svenske foreningen har å tilby. De er mange og det kan være kamp om plassene, forrøverig er de Oslos nest største innvandrergruppe.

 

– Det er hjelp til å finne sted å bo, som står øverst på ønskelisten til medlemmene. Når det er sommer i Storgata er det ikke et uvanlig syn, å se opp til flere lett frustrerte ungdommer gråtenede på gaten utenfor foreningens kontor. Gi meg en plass å bo da, vær så snill! Det er høysesong juli og august forteller foreningens kontaktperson, Emilie Tavander.

Hun har jobbet der i et halvt år og stortrives.

– Jeg elsker å kunne være med på å skape et nettverk, og se at det faktisk fungerer, sier Tavander smilende.

I hele elleve år har foreningen eksistert i Oslo. 11.000 medlemmer har fått hjelp med blant annet skattekort, mobilnummer, jobb og boligplass gjennom denne perioden. Aldersgruppen er fra 20-25 år, men det er uten tvil 20-åringene som rangerer høyest på listene for aktuell alder. De kommer helst for å arbeide, tjene opp penger til en reise, eller spare penger til kommende studier. Flyttet hjemmefra for første gang, er fellestrekk for mange medlemmer.

I dag er det 270 medlemmer som benytter seg av foreningens tilbud. Flere av dem benytter seg av de 25 leilighetene, som alle er kalt opp etter ulike dyr.

Han som startet det hele for 11 år siden var Anders Eliasson, og fikk med seg Mattias Thånstrøm som nå er deleier. De har også startet en klubb her i Oslo, Club Cirkus. Her arbeider blant annet de som søker jobb og får hjelp av foreningen.
Foreningens amsarbeid foregår på vennskaplig måte uten kontrakter mellom dem og andre bedrifter/ foreninger. De samarbeider med bemanningsbyrå som for eksempel Adecco.

Målet videre for foreningen er å få flyttet leilighetene til ”finere” strøk, hvor de tror trivselen kunne vært større blant de nye innbyggerne.

– Jeg skal jobbe på Cirkus til fredag, sier en spent Martina Larsson.

Hun er medlem av foreningen, og har i tillegg til jobb på Cirkus fått jobb på Kaffebrenneriet. Lettelsen er stor og hun planlegger å være her fram til sommeren. Etter oppholdet her i Norge går turen videre til Sør-Amerika, hvor hun skal reise som backpakker. Hun, venninnen og to kamerater har bodd sammen i en leilighet, som foreningen hjalp dem med å få.

– Jeg håper å tjene så mye som mulig her. Jeg har fått jobb i en barnehage 100 prosent fram til mai, det kunne ikke blitt bedre. Pengene skal gå til studier i Stokholm, å bli Naprapat er målet mitt, forteller Patricia Wiedel.

Hun er samboer med Larsson, og de er godt fornøyde med de mulighetene Svenske Foreningen har gitt dem. Hun henviser til tavlen med utlyste stillinger, og mener de er flinke og engasjerende i Storgata.

Comments

En kommentar to “Oslosvenskene blir tatt vare på”
  1. Uzma Rana sier:

    Interessant artikkel, var ikke klar over at svenskene hadde en forening som kan hjelpe dem.