Velger livet og døden

25. januar 2011 23:02 av Hilde Demroen 

Kunstnerduoen, IOMAKA, skal ha utstilling på Galleri 69 i Oslo i mai. Ingrunn Oddny Myrland og Ann Kristin Aas ser frem til å vise hovedstadens kreative og dramatiske utrykk gjennom sitt arbeid.
- Tema for utstillingen er, The intersection, direkte oversatt, skjæringspunktet, sier Myrland. Dette handler om å befinne seg i en tilstand mellom liv og død. Og i veikrysset for vanskelige valg. Utstillingen vil være en rominstallasjon, et scenografisk bearbeidet rom med skulpturelle tablåer.
- Vi har valgt en engelsk tittel for å understreke dramatikken og for å fenge et større og bredere publikum, sier Aas.
Naturen og omgivelsene

Fra venstre, Ann Kristin Aas og Ingrunn Oddny Myrland

Myrland og Aas er opptatt av nedbrytningsprosessene og de strukturelle endringene som skjer i naturen og i deres omgivelser. De benytter seg av materialer med synlige spor av et levd liv.
Myrland sitt hovedfelt er tekstil og Aas holder på med metall og tre.
- Dette knyttes sammen med fargekoder og materialer med et visuelt utrykk, sier Aas.
Jentene opplever et spenningspunkt når det gjelder det som er levende og det døde. Dramatikk og empati, nevnes også her.
Jern i ilden
De kreative jentene har masse på programmet i nærmeste framtid. I juli stiller de ut i Moss, House of Fondation. Videre går turen til Grytøya i Troms fra slutten av juli til slutten av august. Der venter et prosjektopphold på Myrland og Aas. Men nå er det først og fremst fullt fokus på utstillingen de skal ha i tigerstaden på Galleri 69. Nå jobbes det på spreng i jentenes atelier. Aas driver i det gamle bryggeriet i Moss og Myrland holder til i Skippergata i Oslo.
Kunstnerne har vært med på gruppeutstillinger i Norge og i utlandet. Aas hadde sin første separatutstilling på Galleri Maria Veie i Oslo, der stilte hun ut objekter som kommenterte situasjonen for de som er nederst på rangstigen i samfunnet.
Myrland bodde i Tallin et år som utveklingsstudent.
- Det var viktig for mitt kunstneriske utrykk og det er fortsatt mange av de samme temaene vi begge samarbeider om i dag, sier Myrland.
Hennes arbeid har vært representert ved flere samleutstillinger i østeuropa.
Spesiell stemning
Kunstnerduoen er fasinert av den østeuropeiske kulturen. Den spesielle stemningen i slitasjepregede bygninger og miljøer. Dette inspirerer til melankolske temaer som det er lett å arbeide med i en kunstnerisk kontekst.
Jentene tør og være ærlige på følelser og de setter ting på spissen.
- Vi er begge sensitive når det gjelder omgivelsene rundt oss og vi bruker scenografiske virkemidler for å fremheve det vi er opptatt av, avslutter Aas.

Stengt for kommentarer.