Ny Debatt på Litteraturhuset

26. januar 2011 16:54 av Veronica Austdal 

Litteraturhuset ønsker yngre gjester. Debattserien Ny Debatt satser på de mellom 18 og 30.

– Dette er et helt nytt konsept. Ny Debatt er det første vi arrangerer på kveldstid for denne aldersgruppen, sier Helene Heger Voldner, barne- og ungdomsmedarbeider ved Litteraturhuset i Oslo.

– Ungdommene bruker Litteraturhuset minst på kveldene. Vi tror at Ny Debatt kommer til å engasjere denne målgruppen i større grad.

Debattserien har kommet i stand ved et tett samarbeid mellom ulike ungdomsorganisasjoner og Litteraturhuset. Klimapolitikk og Norges rolle i Afghanistan er noen av de aktuelle temaene som vil  bli diskutert denne våren.

– Ny Debatt vil også bidra til at lite kjente, men viktige ungdomsorganisasjoner som Afghansk ungdom får større søkelys rettet mot seg, sier Voldner.

Den første debatten finner sted 27. januar i Litteraturhusets kjeller. Etter debatten er kjelleren åpen med bar, spill og musikk for deltakerne.

For å nå ut til yngre målgrupper er Facebook en viktig formidler for ulike arrangementer. Her legges det jevnlig ut informasjon om hva som skjer på Litteraturhuset.

Bedre kjent
26-år gamle Alexander Bertin studerer allmenn litteraturvitenskap, og jobber på Litteraturhusets bokhandel. Han tror at Ny Debatt vil fenge yngre mennesker.

–  Litteraturhuset er i ferd med å bli bedre kjent også blant de yngre, selv om noen fortsatt har inntrykk av at det bare er de overintellektuelle som kommer hit. Dette stemmer ikke. Litteraturhuset er for alle, og skal fungere som et kultursenter for alle aldersgrupper, sier Bertin.

– Jeg ser mange på min egen alder komme inn på huset uten helt å vite hvor de skal gjøre av seg. Men egentlig er det en veldig avslappet stemning her. Du kan velge å ta en tur innom kafèen, eller bare komme for å lese en avis utenom de arrangerte begivenhetene.

Variert tilbud
For skribenter er det også tilbud om skriveplass på husets loft. Her kan man komme å skrive, og prate med andre skribenter. På onsdager er det temakveld. På dette arrangementet kommer ofte forfattere til Litteraturhuset for lesing og samtale. Senere er kjelleren åpen med bar og diverse spill.

Utvalgte lørdager holdes foredrag om emner som litteratur, politikk, vitenskap og samfunnsspørsmål.

I samarbeid mellom skoler og Litteraturhuset kan barn og ungdom komme å delta på blant annet forfattermøter.

Stengt for kommentarer.