Langrenn globaliseres

25. januar 2011 19:01 av Jørgen Skaug Jensen 

 Norske trenere beveger seg på tvers av landegrensene. Det er med på å øke interessen og nivået internasjonalt. Norge er ikke lenger alene på toppen.

- Vi låner bort vår kunnskap. De får god erfaring og kompetanseflyt i utlandet. En dag kommer de hjem og jobber for Norge, sier sportssjef i Norges skiforbund, Åge Skinstad.

- Jeg tror det har hatt en positiv effekt begge veier. Norske trenere kommer fra stolte tradisjoner og har mye å lære bort. Når de kommer hjem en dag tar de med seg kunnskapen derfra.

Sportssjefen er helt klar på at norsk kompetanse er uvurderlig utenlands. Det finnes flere gode eksempler på norsk suksess globalt.

- Ulf-Morten Aune som nå er sprintlandslagstrener for Norge har tidligere vært trener i Sveits. Arild Monsen og Inge Braaten var med på å bygge opp langrenn som sport i Canada før OL i Vancouver. Vidar Löfshus som nå jobber i det norske apparatet har bakgrunn som trener i USA. Samtidig har vi Fredrik Aukland som har vært en stor bidragsyter i Sveits og spesielt for Dario Cologna. Guri Hetland er nå landslagssjef i Sveits mens Tor-Arne Hetland samkjører sprintlandslagene til Tyskland og Sveits. Dette vitner om at nordmenn er ettertraktet på markedet, forteller Skinstad.

En verdenssport

Skinstad kan fortelle om økt bredde og langrenn som en verdenssport.

- I Ski-VM nå i februar er det 60 deltagernasjoner fordelt på alle verdens kontinenter. De aller fleste er med i langrenn. Vi har til og med afrikanere på startstreken, sier Skinstad.

Den økende bredden fører også til at Norges dominans i skisporet ikke på langt nær er like total som på 90-tallet. Norge er blant annet bak Sverige på herresiden i nasjonscupen. På damesiden er Norge derimot suverene.

- Som sportssjef i Norge skulle jeg helst sett at vi vant tredobbelt i alle skirenn. Det er ikke realistisk lenger. Det er positivt for sporten at nivået jevner seg ut, fastslår Skinstad.

Stadig utvikling

Jann Post kommenterer langrenn på NRK sammen med ekspert Torgeir Bjørn. Han følger sporten tett og har gjort det i et par tiår. Han kan fortelle at sporten stadig utvikler seg.

- Mye har forandret seg de siste ti-årene i langrennsporten. Det er større bredde i øvelsesutvalget. De nye øvelsene, i lettere løyper, krever andre kvaliteter hos løperne. Det er flere nasjoner som trener optimalt. Det er langt flere nasjoner som har greie på ski og smøring i dag. Norge har ikke det forspranget de en gang hadde, sier Post.

Post stiller spørsmålstegn ved kapasitetstreningen til det norske herrelandslaget.

- Det er for få av de nest beste løperne som har tatt steget opp i verdenseliten de siste årene. Heldigvis for Norge har dem verdens beste skiløper i Petter Northug jr, sier han.

Bygge videre

For øyeblikket er det ingen norske løpere som leder verdenscupen sammenlagt. Derimot har Sveits og Polen fått frem to stjerner. Suksessen til Dario Cologna og Justyna Kowalchyk er ikke tilfeldig i Posts øyne.

- Dette er to løpere som har ekstreme talenter og som ville blitt gode skiløpere uansett hvor de ble avlet opp, sier han.

Han påpeker videre at nasjonene Sveits og Polen bør benytte seg av den økende interessen rundt sporten i deres respektive land.

- I kjølvannet av disse løpernes suksess har de bygget et fundament med flere løpere på vei opp. Det er viktig at disse landene ikke sovner i timen men fortsetter dette arbeidet, avslutter Post.

Stengt for kommentarer.