Takler alt som deg og meg- nesten

26. januar 2011 16:36 av Camilla Orfjell 

Barn med spesielle behov er ikke syke eller dumme. De vil bare det som alle ønsker, å bli akseptert. Hvordan de takler hverdagen, ble til en serie som ble sendt på NRKsuper i juleferien.

Emilie Henriksen med sin pokal Foto: Camilla Orfjell

– Jeg er glad for at serien har truffet så godt, og  at intensjonene med serien ble det vi håpet på, nemlig å opplyse og forklare hvordan det er å være barn, og leve med diagnoser og handicap, sier Gitte Calmeyer, prosjektsjef, barn og unge, eksternredaksjonen i NRK.
Sånn er jeg og sånn er det, gikk på  Julemorgen på NRKsuper og bestod av 10 kortfilmer som omhandlet elleve barn. Innslagene hadde fokus på å vise hva slags type utfordringer de har, og hvordan deres hverdag er. Alt fra å lære seg å sykle, til å spille piano på sommeravslutning var temaer i episodene.

– Meningen var å formidle til andre barn at det ikke er skremmende å være ”annerledes”. Vi ville vise at disse barna er helt som alle andre, bortsett fra at de har en  utfordring i tillegg som de må lære å takle i livet sitt. Det gjør det mye lettere for dem hvis omgivelsene rundt har en forståelse for dette, og at de ser at det ikke er noe skremmende ved å være ”annerledes”, uttrykker Calmeyer.
– Tilbakemeldingene på serien har bare vært positive, og vi er trygge på at vi har oppnådd det vi ville med serien, forteller hun.

Sånn er jeg
Kjersti Grøtting har selv dysmeli, og er leder av norsk dysmeliforening. Derfor ble hun håndplukket til å være med på produksjonen av den første episoden som omhandler barn med dysmeli.
– Jeg vet ikke helt hva jeg skulle gjort hvis jeg kunne fått armen og benet jeg mangler. Jeg er født sånn, og da er det slik jeg er. Jeg ville være med på denne produksjonen fordi jeg mener det er viktig å opplyse barn om at ikke alle er helt like, og sånn er det bare. Vi lærer oss forskjellige teknikker som gjør at hverdagen vår blir litt enklere, sier hun. Hun har selv stått ovenfor flere utfordringer med sitt handicap, men aldri unngått å være med på noe av den grunn. Alt fra håndball til sykling stod på timeplanen når hun var liten, og hun var ikke den siste som lærte det. I ung alder engasjerte hun seg i Norsk dysmeliforening, og ble raskt leder for ungdomsgruppen der.

Kjersti Grøtting Foto: Camilla Orfjell

Spør oss
– Det er mer naturlig for barn som er annerledes og bli spurt om hvorfor, enn at de skal bli stirret på. Barn har en evne til å være åpne, og snakke om det de ser, mens voksne gjerne er slik at de ber barna om ikke å kikke for mye, sier hun.
Serien er ment for å skape en åpenhet om det som er en naturlig ting. Grøtting er opptatt av at forståelsen for de som er litt annerledes er noe det er viktig å sette på dagsorden. Hun har selv arbeidet for dette i både inn- og utland gjennom mange år. Hun flyttet til den Dominikanske republikk i en periode, for noen år tilbake. Der arbeidet  hun for å hjelpe ungdom med funksjonshemminger av ulik type i regi av Fredskorpset.

Prisutdeling i Helsedirektoratet
Emilie Henriksen er et av barna som deltok i serien. Hun deltok på arrangementet i Helsedirektoratet, hvor alle barn som hadde vært med, ble tildelt hver sin pokal for kjempegod innsats i tv- serien.
Henriksen er åtte år, og lever med pacemaker
– Den hjelper hjertet mitt å slå, hvis kroppen glemmer det, forteller hun glad og fornøyd. Hun har hatt pacemakeren i snart to år.
– Det å leve med maskinen er ikke skummelt, men jeg kan høre når maskinen inne i meg setter igang, forteller hun som det skulle vært det naturligste i verden.

Smittende humør
Emilie er et hjertebarn, og lever med sine utfordringer i hverdagen. Hun elsker å danse, og får selv den alvorligste doktor til å le, så han nesten faller av stolen.
– Jeg har fått mange spørsmål om hvordan det var å være på tv, og vennene mine syntes det var kjempegøy å se meg. Noen har til og med spurt om autografen min, sier Henriksen med glimt i øyet.
Den blide jenta er stolt av pokalen hun har fått tildelt i dag, og synes det var veldig gøy å treffe alle de andre barna som har vært med i serien. Bivrost film og tv er produksjonsselskapet som står bak produksjonen, sammen med NRKsuper og Helsedirektoratet,og de var representert ved prisutdelingen. De har laget dokumentarfilmer siden 1995. Selskapet består av Ilze Burkovska Jacobsen og Trond Jacobsen.
Barneombud Reidar Hjermann var invitert, og fortalte  barna hvilken fantastisk jobb de har gjort, og takket de spesielt for at de har valgt å dele sitt liv og sine utfordringer med oss alle.
– Dere kan være stolte av dere selv, avslutter han.

Stengt for kommentarer.