Sensation til Oslo for første gang

1. februar 2011 12:15 av Nina Bjordal 

Verdens største houseparty retter nå snuten mot Telenor Arena. Politiet mener det vil bli en anstrengende affære når 20.000 mennesker samles til fest.

- Sikkerhetsmessig blir det et krevende arrangement. Det er viktig at de som skal arrangere har kontroll, sier politioverbetjent Stig Wettre-Johnsen i Asker og Bærum politi.

Det nederlandske house-konseptet er kjent for store mengder dop som florerer bak lukkede dører. Wettre-Johnsen mener at det er enkelte sikkerhetstiltak som vil bidra til å minske risikoen for overdoser.

- Man bør unngå å ha mørke kroker der ting kan foregå i det skjulte, og sørge for å ha et lyssatt og oversiktelig lokale. I tillegg bør man nekte folk som først går ut av arrangementet, å gå inn igjen, forklarer han.

- Sannsynligheten for at en del blir tatt vil nok være der.

På elektro-festivalen «Extrema Outdoor» som ble holdt på Kalvøya i fjor sommer, ble 68 stykker tatt med dop og ni stykker sendt til sykehus med overdose.

- Folk bruker ulovige rusmidler på slike arrangementer, det er bare sånn det er. På arrangementer med mye musikk, lys og rus, slik som på Kalvøya, er dette nærmest umulig å unngå.

Klagene rant inn under Extrema på grunn av festivalens støynivå. «Sensation» skal i denne omgang levere et syv timers langt lys- og lydshow, men Wettre-Johnsen mener at Sensation ikke vil by på de samme støyproblemene.

- Sensation foregår innendørs, og dermed slipper man det støynivået som de slet med under arrangementet på Kalvøya.

Frykter ikke store dopforhold
Wettre-Johnsen tror ikke det er grunn til bekymring i forhold til dopstempelet «Sensation» har pådratt seg i utlandet.

- Vi har en annen toleranse knyttet til salg av narkotika i Norge. Men man må likevel passe på, det kan fort skje at liv går tapt som årsak av en overdose på slike arrangementer, sier han.

Han mener at så lenge det foregår under sikre rammer og er et fornuftig opplegg fra arrangørens side, er det ingen grunn til at arrangementet skal bli et problem.

- Men det vil så klart være et marked for salg av dop, slik det er på alle lignende arrangementer. Vi tror at det med god oversikt og vakthold kan unngå mye av dette.

Videre forteller han at de ser på arrangørene av Sensation som proffesjonelle.

- De gjør sitt for at det skal være et narkotikafritt arrangement, selv om det jo er en veldig optimistisk tankegang. Det vil alltid være noen som prøver seg.

- Vi ønsker at de som kommer skal ha en hyggelig opplevelse uten dop, og at det er de som ikke ruser seg som står igjen som vinnere, avslutter han.

Arrangørene av Sensation, Atomic Soul, forteller at de ikke er redd for uoversiktlige narkotikaforhold.

- Vi har ingen større frykter i forhold til dette arrangementet enn med andre. Vi gjør alltid alt vi kan for å forberede oss best mulig til våre arrangementer, forteller Henriette Aaberg i Atomic Soul.

Store pådrivere
Ifølge arrangørene har det vært et krav fra housefansen at «Sensation» skulle komme til Norge, og blant de største pådriverene finner vi Nicolai Nordbye og Mads Løkkevik. Sammen opprettet de i Facebook-gruppen «Sensation to Oslo» i 2008, og har på to år rukket å fengsle 35.000 likesinnede med forslaget sitt.

- Det føles veldig bra å få Sensation til Oslo, og vi håper det blir like bra som det har vært i utlandet, forteller Løkkevik.

De mener gruppen har hatt mye å si for at Oslo i år har fått æren av å iscenesette alle house-elskeres store drøm.

- Vi kontaktet arrangørene Id & T for to år siden, men de fortalte at Sensation ikke ville komme til Norge før tidligst 2012. Så ja, gruppen vår har nok hatt en meget stor betydning for at de kommer til Norge, avslutter guttene.

«Sensation» tar sted på Telenor Arena den 16.april.

Stengt for kommentarer.