En respektfull plattform

5. juni 2009 17:30 av Beatriz Jaquotot Rivera 

Snøen har lagt seg som et vått teppe på asfalten, og lyden av raske trinn skubber gjennom smeltet is. I dag begynner Word Up, og temaet er respekt!

wordup1

Thien (11) lærer å mikse musikk

- Det været her viser ikke akkurat respekt for oss ass, humres det i døren.

Elleve tålmodige ungdommer venter i spenning utenfor Sentrum Scene. En etter en snubler de inn; våte, trøtte, sultne. Våte av regnet. Trøtte av endeløse tanker. Sultne på muligheter. Over førti ungdommer ønskes velkommen av den norgesaktuelle artisten Samsaya. Hun er her for å dele sin historie – for å inspirere, og motivere.

- I oppveksten følte jeg at det var så mye urettferdig som skjedde.. foreldrene mine krevde en viss type oppførsel av meg, som indisk og deres datter. Lærere på skolen forventet sitt, venner og kjærester noe annet. Jeg følte at alle krevde noe, men at jeg aldri fikk muligheten til å uttrykke hva jeg selv ville, hva jeg følte. Så jeg begynte å synge om det.

Samsayas introduksjon ser ut til å virke som den skal, ungdommene er ivrige etter å sette i gang. Oppfordringen hennes om å bruke dans, rap og foto til å uttrykke seg, begynner å Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

oxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

itte av på de unge sjelene. En penn flyr gjennom luften. Noen er allerede i gang med å rime. Trommeslag på trebordet; dagen er endelig i gang.

Penn og papir
– Respekt, hva er det? spør workshop leder, rapper og MTV prisvinner El Axel. Respekt er dagens tema, og med penn og papir sitter talentspirene å spytter ord om hverandre. I en slitt treseter i Pass it musikkstudio sitter fem gutter trangt om plassen å diskuterer.

– Respekt er å vise forståelse. Forståelse for andres følelser, behov og meninger, sier en. Å ikke være nedlatende eller diskriminere. Respekt er å akseptere.

– Akseptere at folk er forskjellige, ser forskjellige ut og har forskjellig tro å sånn, avbryter en liten stemme. Thien (11) er dagens yngste, og minste deltaker. Men til tross for sine 150 centimeter, ser han stor ut der han står.

Og slik blir det tekster av. En snaue time senere er guttene godt i gang, med tett oppfølging av jentene. I motsetning til de andre, har de valgt å bruke studiomuligheten til å ytre sin mening om konflikten i Gaza, en sak som har interessert flere ungdommer. For en uke siden rev de ned søppelkasser som demonstrasjon i Karl Johan og fikk problemer med politiet. I dag får de følelser og meninger ned på papir.

Målbevisste og engasjerte
De ulike workshopene ledes av de beste i sitt felt. Mens rapgruppen har gleden av å lære av kjente navn som El Axel og Pumba, har dansegruppen koreografer fra hiphop-huset Circle som trenere. Respekt er den røde tråden gjennom alle workshopene. I lokalene til Bårdar danseinstitutt fokuseres det derfor mye på selvtillit, og holdning; til seg selv, og mot andre. Gjennom fem timer med musikk, høyt tempo, svette, koreografi og uttrykk, skal de sammen sette opp en forestilling som skal gjenspeile hva respekt betyr for dem.

– Å bruke kroppen, og ikke ord, for å uttrykke følelser høres kanskje umulig ut for noen. Men sannheten er at kroppsspråk sier mye mer enn vi tror, forteller koreograf og workshop-leder Camilla Tellefsen. Tyve unge jenter ser seg ivrig i speilet, mens de lærer nye trinn. – Du må passe på at du ikke virker sur når du danser bort, du skal jo prøve å bli venn med de. Vinne respekt! ropes det. Ekkoet sprer seg i takt med latter og skritt. Her handler det om respekt på skolen, om vennegjenger og utfordringene man som tenåring møter daglig ved å skulle passe inn over alt.

– Enkelte vil kanskje bagatellisere det som skjer i skolegården vår, men for mange er det faktisk helt forjævlig, fastslår Miriam (16) – en av danserne.

Mulighetenes plattform
Word up! Handler om å si det man tenker på, og dele det med andre. Utfordringen når det kommer til ungdom og deres rett til å uttrykke seg selv, er ikke mangelen på engasjement, men mangelen på muligheten til å gjøre det. Det er ikke alle som ser seg selv i debatt klubber eller politiske ungdomspartier. Heller ikke alle vet hvordan norsk politikk fungerer, eller kan skrive kronikker om ting som opptar dem.

– Det betyr derimot ikke at de ikke har mye på hjerte, bekrefter initiativtaker Haddy Jammeh i det hun viser vei til lunsjbordet. Ungdommen er kreativ, og uttrykker seg gjennom ulike former. Og det er nettopp gjennom disse de skal få muligheten til å bli hørt nå; fotografer, artister, ballettdansere og breakere, samlet på ett gulv.

– Mulighetenes plattform kaller vi det.

Veien videre
Til tross for utfordringer i skolegården, ser det til å ha gått smertefritt i helgens workshops. Utrolig, sier Jammeh som er godt fornøyd med helgens sluttresultat.

– Dette var jo en slags kick off for det som skal skje videre utover våren. I fjor handlet det om rasisme, som alltid trekker unge. At det i år også ble så stort oppmøte og ungdommene har oppnådd så mye som de har, er kjempe gøy. Nå gjenstår det bare å jobbe videre mot Word Up!s avslutningsshow, forteller hun fornøyd.

Hun savner flere kulturelle tilbud for unge, og håper de ulike bydelene vil satse mer på det i fremtiden. Når ungdommen gis muligheten til å delta på noe langvarig og så stort både vises de tillit, og får ikke minst en smakebit av det å ta ansvar og sette seg mål. Og stort lover initiativtakeren at det vil bli. Fotogruppa skal pryde konsertlokalenes vegger med en stor utstilling. Rapperne skal holde konsert med sitt eget materialet backet opp av andre deltakeres beats, og danserne jobber mot et forrykende show. At det vil bli noen overraskelser også lover hun også, så det blir spennende å høre hva disse ungdommene har på hjerte!

Comments

2 kommentarer to “En respektfull plattform”
  1. Flott sak, med god dybde. Ser for meg disse ungdommene!

  2. Mona Grønningen sier:

    Så flott, Bea! Kanskje vi får sjå meir til kvarandres arbeid no når vi har ein felles plattform :)