Hundre liberale år

27. januar 2009 22:26 av Øystein Tronstad 

I dag feirer Unge Venstre, ungdomsorganisasjon til Norges eldste parti, 100 år. Dette feires med en egen jubileumsbok som lanseres i dag.

– Vi kan se tilbake på 100 års historie og en organisasjon som har betydd noe. Vi har påvirket Venstre, påvirket samfunnsdebatten og påvirket det etablerte, sier leder Anne Solsvik i sin innledning til forsamlingen.

Vel 40 personer har møtt opp på Litteraturhuset for boklanseringen. Her er både skribenter og gamle ledere. Stemningen er god, det skåles i champagne og latteren sitter løst.

– Unge Venstre skulle ikke legge an på døgnets flertall, men løfte problemstillinger opp i lyset slik at de en gang kunne bli døgnets flertall. Unge Venstre skulle være ungdommen som utfordret Venstre og minnet Venstre på hva som er de radikale og liberale svar på samfunnets utfordringer, sier Solsvik.

boklansering2

Redaktørene Guri Melby og Lars-Henrik Paarup Michelsen er svært fornøyde med sluttresultatet. (Foto: Øystein Tronstad).

Arbeidet med boken har tatt to år og den har fått navnet Demokratiets avantgarde. Redaktørene er Guri Melby og Lars-Henrik Paarup Michelsen.

– Noe av det vanskeligste med arbeidet var at det ikke fantes arkiver fra før 2. Verdenskrig. Nazistene konfiskerte det som var og ingen har sett det siden. Ikke fantes det noen å intervjue heller, da de var døde, sier Paarup Michelsen.

Løsningen ble å fremstille perioden 1909-45 kronologisk, mens de siste 50 årene er delt inn i tematiske kapitler. Bokens 13 bidragsytere har alle ulik bakgrunn og tilknytning til organisasjonen.

En av de utvalgte er Per Inge Torkelsen som i kjent stil skriver at Unge Venstre gjorde ham kriminell. ”I januar 1976 arrangerte Rogaland V helgaseminar på Verfts Feriehjem på Ølberg. 20 deltagare, og eg var ledar og guru. Der va ei unge jenta fra Sandnes så smilte og lo heila tidå. Hu påstod at hu snart va 18 år, men hu hadde nettopp fylt 17. Eg blei kjerest med na, og nå har me snart vært gifte i 30 år. Helsikkens Unge Venstre”, skriver han.

Boken blir beskrevet som en antologi med ulike perspektiver på en organisasjon mange har et forhold til. Omslaget prydes av Universitetsgaten 26. Studentersamfunnet hvor Fredrikstad og Kristiania Unge Venstre stiftet en landsdekkende organisasjon den 27.01.1909.

Festen fortsetter. Førstkommende lørdag er det sosialliberal bursdagsfeiring på Frokostkjelleren fra 19.00 for de over 18.

Stengt for kommentarer.