Signerte miljøavtale i Oslo rådhus

29. november 2010 19:00 av Gunilla Larsson 

Politikere og bedriftsledere var i dag samlet i Bystyresalen, for å ta neste skritt inn i en grønnere fremtid. Under høytidlige former ble klimatpakten signert.

Oljefyringen skal pakkes ned, tusenvis av elbiler skal ut på Oslos veier og kollektivtrafikken bygges stadig ut. De gode ideene og entusiasmen var definitivt på plass denne mandag morgen, da seminaret Næring for klima i Oslo, ble holdt i hovedstaden.

—     I dag finnes mellom tretten og seksten tusen oljefyrer i Oslo. Innen 2012 skal vi ha pakket ned alle fyrer i kommunale bygninger, lover byråd Jøran Kallmyr, (Frp). Innen 2020 skal de være fjernet også fra private hjem.

Tall fra det forrige klimatoppmøtet viser at byer står for 75 prosent av klimautslippene i verden. I fjor signerte Oslo kommune på Cities Act, og lovte dermed å halvere byens utslipp innen 2030.

I Norge finnes det rundt tre tusen elbiler. Over halvparten av dem ruller på Oslos gater.

Stian Berger Røsland overvåker signeringen av klimatpakten. Foto: Gunilla Larsson

—     Oslo er Europas elbilhovedstad. Vi vil at flere mennesker skal kjøre el- eller hybridbil, fortsetter Kallmyr. Vi vil ha flere ladestasjoner for elbilene. Kollektivtrafikken skal fortsette å bygges ut. Det skal bli bekvemt og billig å reise kollektivt. Miljøpolitikk går ikke ut på å straffe mennesker, men på å gjøre den mer attraktivt for folk flest.

Verdens største kommunale ladestasjon for elbil finnes for øvrig på Aker Brygge, Oslo.

Klimatoppmøte i Mexico

Byrådsleder Stian Berger Røsland minnet på at i dag starter også klimatoppmøtet i Cancun, Mexico. Forventningene er høye, spesielt etter det resultatløse møtet i København i fjor. Det viktigste som kom ut av det møtet da, var en beslutt om at jordens gjennomsnittstemperatur ikke får overstige to grader før 2050.

Nå som vinteren for alvor har kommet og vi pakker oss inn i klær, er det vanskelig å tenke at jorden stadig blir varmere og varmere. Men at den blir det er et faktum. Forskere er helt sikre på at klima på jorden forandrer seg drastisk. De er også helt sikre på at det er vi mennesker som står bak forandringen. Hva resultatet blir kan derimot ingen si noe om enda.

Hjelp fra Stockholm

Ulla Hamilton (Moderaterna) er trafikk- og arbeidsmarkeds borgarråd i Stockholm. Hun startet Stockholms Klimatpakt i 2007. Den er nå en stor kilde til inspirasjon for Oslo kommune.

—     Min idé var at jeg ville vise frem alt bra som foretakene gjør for miljøet i Stockholm. At alle kan være med og bidra til et bedre klima. Stockholm jobber kontinuerlig for å forbedre miljøet og et konkret mål vi har, er at vi skal være helt frie for fossilt brensel i år 2050, forteller Hamilton.

Kilmatpakten innebærer at bedrifter og foretak i Stockholm setter sine egne mål, på hva de kan klare å gjøre for miljøet. De signerer en type diplom som ikke er juridisk, men dog moralsk bindende. En gang per år er det møte der det avlegges rapportering, og hele tiden følger politikere og media nøye med for å se at alt går riktig vei.

—     Jeg ble kontaktet av Stian Berger Røsland, og ble invitert å komme hit for å prate om prosjektet. Kjempehyggelig at vi kan inspirere til bedre miljø også her i Oslo, smiler Hamilton.

Stengt for kommentarer.