Obama – folkets favoritt

27. januar 2009 15:14 av Trine Urstad 

Den yngre garde i Norge har fulgt nøye med på presidentvalget i USA. Det viser kunnskapen og engasjementet Osloborgerne sitter på.  

- Å få med seg innsettelsen av Barack Obama var en selvfølge for meg. En stor hendelse, ikke minst historisk og et klart gjennombrudd. Et tydelig bevis på likestilling, sier Espen Andreassen (21).

Tirsdag 20. Januar kunne man følge innsettelsen av Barack Obama, Amerikas nye president, på TV. I beste sendetid kunne man følge Obama fra kaffeselskap hos George Bush til innsettelse og nedleggelse av ed i Capitol Hill. – Det passer jo utmerket at Amerikas første sorte president skal rydde opp etter Amerikas første tilbakestående president. Slik jeg ser det, kan det ikke bli annet enn opptur under denne perioden. Bortsett fra å gjøre generelt alt bedre enn Bush, vil han først og fremst endre inntrykket verden har fått av USA som stormakt. Han kommer til å bedre økonomien og helsepolitikken vil bli snudd på hodet. Det kommer til å bli så bra! fortsetter Andreassen entusiastisk.

- Derimot syns jeg at Amerika burde lære av Norges politikk og hvordan valgkampen gjennomføres på. Det er jo et eneste stort sirkus. De oppfører seg mer som filmstjerner enn som politikere, mener Andreassen.

- Etter å ha vist fremragende kunnskaper og evnen til å holde taler, forventer jeg at Obama gjennomfører sine største valgløfter. Drastiske omveltninger i utenrikspolitikken, en sterk dollar og mindre fattigdom. Samt et mer rasjonelt syn på kampen mot terror, sier Andreassen.

Ønsker mer fokus på politikk
Mats Thu (22) er en av mange som trodde at Barack Obama sa feil når han sverget eden. – Jeg ble ganske overrasket da han sa feil, han var tross alt så stødig i talen han holdt etterpå. Hadde de ikke sagt at det var høyesterettsdommeren som sa feil, hadde jeg fortsatt trodd det var han, sier Thu.

- Om han blir  bedre enn Bush er det vel ingen tvil om, men vi må nesten bare vente og se hva som blir gjort, det er såpass tidlig i perioden og jeg er villig til å gi han litt tid.  Men generelt syns jeg at de amerikanske politikerne burde bruke litt mer tid på politikk, og litt mindre på show. Fokuset blir fort på alt annet enn hva de egentlig står for, sier Thu.

Obama har stått frem som en mann med store ambisjoner om forandring, noe som har smittet over på folket – både i og utenfor USA. – Å samle to millioner mennesker rundt Capitol Hill er jo utrolig i seg selv, jeg mener å huske at Bush ikke samlet like mange til sin innsettelse. Men så er de langt ifra like, Obama virker som en ærlig mann med handlingskraft, avslutter Thu.

Flere og flere har tro på Obama
Amerikanske Christine Calvert (45) heiet på Barack Obama fra første stund. – Dette er vel en av de største historiske opplevelsene som har skjedd mens jeg har levd, og det er uhyre spennende å se om Obama klarer å oppfylle i hvert fall noe av det han har lovet. Jeg tror valget av Obama har gitt mange håp – kanskje også til dem som trenger det mest i USA, sier Calvert.

Barack Obama vant valget med 750 000 stemmer. Nå viser det seg at 80 prosent av alle amerikanere, også de som ikke stemte på Obama, stiller seg positive til han. – Det jeg håper er at han vil klare å prioritere det som er viktigst av de største sakene som han har kjørt frem: Helsevesen, skoler og kriminalitetsbekjempelse i USA – samt klima, som jo vil påvirke hele verden, avslutter Calvert. 

Stengt for kommentarer.