— Husleien dreper oss

11. november 2010 21:50 av Gunilla Larsson 

Klesbutikken Carola AS på Majorstuen selger bra. Likevel går regnskapet i null eller minus, etter at husleien ble fordoblet i 2007.

Det er god gammel tradisjon og smak som huses inn i hjørnelokalet på Vinkelplassen, Majorstuen. Butikken er fra 1936, og Bjørn Erstad har vært daglig leder for familiebedriften siden 1997.

—     Da husleien ble fordoblet gikk vi til sak mot gårdseier. Det er familiebedrifter som eier bygget her, sammen med Christian Ringnes. Det har tatt tid, men vi regner med at saken blir ferdig i løpet av 2011, sier Bjørn.

Husleien er på 285 000 kroner i kvartalet pluss strøm. Siden 2005 ligger bedriften stabilt på mellom 4.5- 5.0 millioner i omsetning per år. Likevel sliter de med å få pluss i kassen. I mai 2011 skal bygården, som er fredet og dermed ikke kan rives, begynne å pusses opp. Bjørn tror dog ikke at husleien kommer å fortsette å stige, snarere at den går andre veien.

—     Den kan ikke gå høyere nå, da kan butikkene ikke fortsette sin business her. Vi har for all del gjort det godt de siste to årene. Salget går stadig oppover, men husleien er tøff, slår Bjørn fast.

Driftsresultatene, som er det samme som inntekt minus kostnader for bedriften, har gått fra 258 000 kroner i 2005, til -200 000 kroner i fjor. Også årsresultatene går i nedoverbakke fra 188 000 (2005) til -198 000 (2009).

Skånet fra finanskrisen

I 2008 gikk den globale finanskrisen som en farsott over hele verden, men aksjeselskapet Carola klarte seg unna problemer.

—     Vi merket nesten ingenting av finanskrisen. Kanskje at salget på yttertøy gikk litt ned. Nå selger vi ikke yttertøy lenger i det hele tatt. Carola en nisjebutikk av den typen man fant overalt i gamle dager. Nå er det nesten ingen igjen, fortsetter Bjørn.

Bjørn Erstad i en butikk full av bomull, ull- og silkeundertøy.

I den lyse butikken er det trangt og koselig. Kundeservicen og kvaliteten er det viktigste, og damene som kommer inn en etter en blir tatt godt imot.

—     Jeg tok over etter faren min som hadde hatt butikken siden 1970. Da var klientelet damer på sytti pluss. Nå er middelalderen på kundene førti til førtifem. Jeg prøvde å tenke nytt, tok inn herreundertøy og har også klart å få et litt ungdommeligere preg på butikken. Men det har absolutt tatt tid, sier Bjørn.

Nattøy er noe Carola selger mye av. Populære er de kortere modellene, som går til knærne istedenfor til tærne. Eller den todelte varianten. Årets trend er definitivt store mønster. Blomster og paisley. Pastellfarger, grått og lilla kan ses på klærne som henger høyt og lavt overalt.

—     Det er ull- og silkeundertøy som er vår store ting. Det er det vi selger absolutt mest av. Jeg har lært meg alt som finnes å vite om bh:r. Ofte når kundene kommer inn spør de om min hjelp, istedenfor å få hjelp av en kvinnelig ekspeditt, ler Bjørn.

Julesalget utrolig viktig

Det er snaue syv uker igjen til jul. Under den tiden selger butikken for 20-30 prosent av hele årets omsetning. Bjørn, som ikke bare er daglig leder og eier, er i tillegg dekoratør og passer på å få så stor sirkulasjon som mulig på det som vises i vinduene.

—     Jeg gikk i lære for å bli dekoratør. Det skal innrømmes at jeg ikke synes det er kjempegøy, men det er helt greit å gjøre. Jeg kan bytte i vinduene så ofte jeg vil, og jeg slipper å betale en annen person som gjør det for meg, forteller han.

Lønn til personalet er alltid en stor utgift for bedrifter, og Carola er ikke noe unntak. Det er to personer som jobber fulltid, to jobber deltid og to ekstra i julesesongen. Arbeidsgiveravgiften er på 14.1 prosent og feriepenger skal betales. Og selvsagt moms på 25 prosent av salg.

I 1970 ble bedriften et aksjeselskap, men det er ikke børsnotert. De som eier aksjer er Bjørn og søsteren hans Nina Beate Eskedal. Faren Odd Erstad sitter fortsatt i styret, men har solgt sin del av bedriften til barnebarn.  Navnet Carola er fra damen som eide butikken frem til 1970, da Odd tok over.

Rygget inn i vindu

For to år siden gjorde Oslo kommune en kjempejobb og pusset opp hele Vinkelplassen. Kaoset som var den gang da er blitt erstattet med en stor åpen plass, der varmekabler under steinene skal holde is og snø borte.

—     Det har blitt mye bedre etter at det ble pusset opp her. Før var det en stor plantasje i midten, der folk satt og spiste 7Eleven-mat på nettene. Det trakk til seg rotter og var skikkelig stygt, husker Bjørn.

Ikke bare søppel og gnagere gav hodepine før 2008. Det var stadig problemer for den lille undertøysbutikken å få vareleveringen som ønsket.

—     Det var altfor dårlig med plass og flere ganger rygget de inn i ventilasjonssystemet, som satt på veggen utenfor. En gang var det også en av disse leveringsguttene som klarte å rygge rett inn i vindu så alt knuste.
Det var akkurat blitt ferdigpyntet for julehandelen og alle klær ble ødelagt. Det var glass i hele butikken, og hele den julen hadde vi svære treplater for vinduene. Da var jeg sinna, forteller Bjørn, som dog for dagen er blid som en sol.

Stengt for kommentarer.