Et generasjonsskifte i reiselivet

9. november 2010 20:55 av Victoria Hoseth 

De siste tiårene har unge nordmenns ferievaner endret seg drastisk.  Store deler av norsk ungdom er ikke lenger tørste på eventyr. Det er heller billig sprit og solslikking som frister.

Chartertur til Kos og Magaluf. Dette er svaret vi får når vi spør elevene ved Campus Kristiania om hvor de ferierte forrige sommer. Noen år tidligere var det såkalte ‘bloody beach’ i Bulgaria som var tingen. En stor prosentandel av norsk ungdom jobber og sparer penger I noen få sommermåneder før de pakker kofferten og reiser til et norskinfisert turiststed I middelhavet. Her spises det på ofte på McDonalds eller spagetticarbonara på en hvilken som helst kjedelig strandcafe. Det kreves ikke mye av reisemålet. Spriten bør være billig, og temperaturen høy. 

“Alt var bedre før”
I 1977 reiste Stig, som en av mange andre 20 åringer, på interrail. Reisen gikk til Vest-Tyskland, Yugoslavia, Korfu og Italia og en tur innom Sveits på vei hjem. Dette hadde han penger til etter to måneder med sommerjobb. Han hadde dårlig råd underveis og levde derfor billig. Han sov på tog, ute I parker og på stranda og sier selv at det var en kjempeopplevelse. Med eventyrlyst reiste unge mennesker ut i europa med oppsparte midler for å besøke nye steder og oppdage nye ting. Han hadde 1000 kr I lomma, 1000 kr reisesjekk American Express og en interrailbillett til 600 kroner. Tilsammen 2600 kroner, noe som tilsvarer circa 10200 kroner idag. 10200 kroner på en treukers ferie som han fortsatt husker godt. 

Ferie anno 2010
I dag er ofte reisemålene innsnevret til ett land per tur, og dette landet er like eksotisk som en tur på Solliplass på en lørdag. Den eneste forskjellen er at spriten er gresk og du får den noen kroner billigere. Unge og friske mennesker jobber seg ihjel I to måneder for å reise på ferie hvor det mest kreativ og kulturlignende de finner på er å spise gyros.

Hva har skjedd? Hvorfor kreves det ikke mer? Hvorfor vil ikke folk oppleve mer enn den helgefylla de vanligvis har, bare daglig? For 7000 kroner får du bo på et middles bra hotel på Kos I to uker med all inclusive. Det vil si to måltider daglig og gratis bar. I tillegg trenger du noen tusen kroner I lommepenger. På en øy som Kos møter du stort sett svensker og tyskere. På mange måter en deilig og meget avslappende ferie, hadde det ikke vært for at du er fyllesyk store deler av turen. Mye tyder på at nordmenn har blitt bortskjemte, late, lite eventyrlystne og kjedelige.

Kanskje man skal tenke seg litt bedre om før man velger neste feriedestinasjon. Kanskje det er mulig å få litt mer for pengene.

Stengt for kommentarer.