Advarer mot bli-brun sprøyte
27. januar 2009 14:17 av Catherine Kvammen
Legemiddelverket går bredt ut og advarer mot Melanotan-sprøyten som skal gjøre en brun, kåt og slank.

Melanotan Injiseres inn i huden ved hjelp av en sprøyte Foto: Catherine Kvammen
– Vi advarer folk mot bruk av Melanotan da vi ikke vet noe om bivirkninger og langtidsvirkning av stoffet, sier direktør i Statens Legemiddelverk, Gro Ramsten Wesenberg.
I forrige uke ble det kjent at en 29 år gammel kvinne havnet i koma ved injisering av det kunstige stoffet. Legemiddelverket går derfor ut med en ny advarsel mot bruk av Melanotan. Kvinnen som havnet i koma fikk en livstruende infeksjon i huden og lungene etter at glasset med Melanotan var forurenset med bakterier.
– Vi er redde fordi vi ikke vet hvordan det blir fremstilt. Da kan man få et legemiddel med dårlig kvalitet, forurenset med bakterier eller andre forurensinger, sier Wesenberg.
Melanotan er et syntetisk, kunstig fremstilt hormon som stimulerer hudens pigmentproduksjon og gjør en brun. Stoffet påvirker binyrene, og en rekke andre funksjoner i kroppen. Blant annet gir Melanotan økt sexlyst og svekket appetitt. Melanotan har ikke blitt tilstrekkelig utprøvd på mennesker, og er ikke godkjent av legemiddelmyndighetene i noe land.
Stoffet er stort sett utbredt blant unge voksne, og kan lett bestilles på nettet. Det injiseres inn i magen eller låret ved hjelp av en sprøyte. Omfanget av hvor mange som bruker Melanotan finnes ingen tall på, men etterspørselen om en solbrun, slank kropp er stor. Wesenberg frykter videre forfalskninger av medikamentet.
– Når etterspørselen er stor, øker sjansen for å få en forfalsket vare. Vi frykter at Melanotan kan bli forfalsket eller tilsatt andre midler da det er penger å tjene på å selge stoffer under navnet Melanotan, sier hun.
Kreft
I en melding lagt ut på Statens Legemiddelverk sin nettside sist fredag, ble det advart mot forskjellige bivirkninger ved bruk av Melantotan. Deriblant føflekkreft.
«Fagfolk er også redd for at Melanotan ved lengre tids bruk kan føre til utvikling av ondartet føflekkreft fordi Melanotan overstimulerer melanocyttene. Slik overstimulering kan føre til at cellene mister styringen og blir til kreftceller».
Mørke flekker i huden, unormal brunfarge og økning i størrelsen av føflekker er andre vanlige bivirkninger.
Wesenberg håper nå at informasjon om de skadelige virkningene vil få folk til å tenke seg godt om før de bruker det.
– Når man kjøper et stoff på Internett, så vet man ikke hva man får. Glassene som blir tilsendt kan inneholde noe annet en hva man tror at man kjøper, sier hun.
Ikke redd
Stephan Hammer er en av mange unge voksne som har prøvd Melanotan. Selv har han brukt det i god tro med håp om å få en solbrun, flott kropp.
– Jeg valgte å bruke Melanotan fordi jeg slapp å bli solbrent, slapp å bruke solkrem og ikke minst for å få en mer solid brunfarge, sier Hammer.
Han vet godt hva stoffet er, og forteller at han leste mye om det før han valgte å prøve det ut.
– Det er jo tross alt noe du sprøyter inn i kroppen, og man vet jo at det finnes en risiko, men man behøver ikke ta ekstremt mye for å få en fin brunfarge, det handler bare om å begrense seg, sier Hammer.
Selv brukte han Melanotan i fjor sommer, men har ikke brukt det siden den gang.
– Stoffet ligger så lenge i kroppen, og man behøver ikke å ta så mye for å få en fin brunfarge. Det er dessverre mange som ikke klarer å begrense seg, og tar en sprøyte morgen og kveld. Det kan være skadelig i lengden, mener han.
Nyhetsoppslaget av den 29 år gamle kvinnen som ble syk av å bruke Melanotan gjør ikke Hammer redd for å bruke stoffet.
– Jeg blir ikke noe mer redd for å bruke det. Men personlig bruker jeg ikke så mye Melanotan lenger, og jeg tror ikke jeg kommer til å kjøpe mer av det heller, sier han.