Stresshygge

27. september 2010 0:28 av Lise Rafaelsen 

Fra å lage det kontroversielle manneprogrammet Man Show, sparker programleder Håvard Lilleheie i gang sesong to av det litt mindre mannsjåvinistiske talkshowet Showman som vises på TV2 Zebra onsdag, torsdag  og fredag fremover.

Publikum får servert øl og det øves på klapp, latter og god stemning. Lilleheie entrer studioet flere ganger for å sole seg i glansen av de øltørste tilskuerne. Produksjonen er i gang og produsent Kristoffer Reinsfelt Arnesen, kjent fra blant annet Kykelikokos, traver rundt i studioet og gir instruksjoner underveis. Teknisk sett går programmet smertefritt for seg.

Lilleheie legger seg på en imøtekommende og en litt lavere profil enn tidligere og åpner for relevante samtaler med gjestene. Han tar mindre plass og serverer ikke de saftige vitsene han gjorde i programmet Man Show. Programmet har en ukritisk holdning til alt, alle gjestene oppmuntres til å prate om filmen, serien eller karrieren sin på den måten gjesten selv vil. Lilleheie ler uansett.

Den påtatte hyggeligheten gjennomskues lett av den oppvakte titter. Du sitter ikke igjen med noe annet enn en tynn latter og litt stress i kroppen. Stresset er det programlederen som har skyld i. Han oppfører seg som om han kom litt for sent til jobb og fortsatt er litt andpusten etter løpeturen gjennom gangene. Han begynner hver setning men ”ehhmm”, ”jaaa” og ”sååå” og du føler deg like usikker som Lilleheie utrykker. Der kan han lære noe av hans høyre hånd, Dag Sørås, som er like komfortabel foran kameralinsa som han er i sin egen sofa. Når Sørås kommer til ordet serverer han publikum sarkastiske salver om samfunn, politikk, kultur eller religion med den største naturlighet. Vi ser at han er vant til å stå alene på ei scene å drive med stå opp-komikk.

Dette er et program konstruert helt og holdent for underholdningssultne mennesker, spesielt menn. Selv om dette programmet lokker til seg flere kvinner enn det forrige, får jeg en følelse av at det er menn som ler høyest. Janne Formoe, som fungerer som utegående reporter, er trygg og solid foran kamera. Hun står for flesteparten av smilene på kvinneandelen av titterne.

Liker du å sitte med en kopp te og se på Skavlan kommer du til å skifte kanal med én gang Showman dukker opp i ruta di. Synes du derimot at kritikk, dybde og perspektiv kan være forbeholdt nyheter og debattprogram er dette en perfekt underholdningskilde for deg.

Stengt for kommentarer.