The Karate Kid (2010)

26. september 2010 22:26 av Elin Evanger 

Forventningene var svært høye da jeg lente meg tilbake for å se kassasuksessen The Karate Kid anno 2010. Filmen har økt markedsverdien til Harald Zwart som regissør i Hollywood, og jeg var spent på om dagens versjon klarte å danke ut den orginale “wax on, wax off” fra 1984.

I vår tids versjon av The Karate Kid møter vi Dre Parker (Jaden Smith) som sammen med sin mor, Sherry (Taraji P. Henson), må flytte fra trygge omgivelser i Detroit til Bejing. Første dagen møter han den søte fiolinisten Meiying (Wenwen Han), og de får en god kontakt. En kontakt som sender Dre i trøbbel med bråkmakeren Cheng (Zhenwei Wang) og hans guttegjeng. Med sine kung-fukunnskaper legger Cheng Dre lett i bakken. For en 12-åring er kulturforskjellene store, og Dre klarer ikke å finne seg til rette.
Etter å ha blitt utfordret til å delta i en åpen kung-fukonkurranse får Dre hjelp fra Mr. Han, vaktmesteren i boligkomplekset hvor Dre og moren bor. Dette er hans sjanse til å vinne tilbake respekten.

Og det er nå filmen for alvor begynner. Til tross for samme plot, og derav også en god del likhetstrekk fra originalen, klarer Zwart likevel å lage sin egen og moderne vri på klassikeren. Gjennom ulike scener vises det autentiske Beijing, og de kulturelle forskjellene presenteres på en humoristisk måte som får meg til lette på lattermusklene. Duoen Smith/Chan har en enormt bra kjemi sammen på skjermen, og unge herr Smith viser skuespillerferdigheter få på hans alder kan smykke seg med. Kampscenene er så godt gjennomført at jeg i enkelte tilfeller lure på om det er filmtriks eller ei.

Selv om filmen er presentert i ny forpakning savner jeg likevel å føle spenningen. Likhetstrekkene er mange, og “jacket off, jacket on” blir aldri helt det samme som “wax on, wax off”. For undertegnede som har den 26 år gamle klassikeren i bakhodet under filmens 2 timer og 20 minutter, bys det på få overraskelser. Denne versjonen reddes av skuespillerveteran Jackie Chan, og en ny stjerne jeg tror vi kommer til å se masse til i framtiden, Jaden Smith.

Stengt for kommentarer.