En reise i bilder

21. september 2010 19:47 av Mathilde Naustvik 

I et galleri under atelierfelleskapet Englagård på Borgen i Asker, har Mona Myran (36) sin første fotoutstilling.

–Jeg hadde en idee om at det hadde vært gøy å lage noe ut av mine reiser. Da blir det noe mer ut av det. Formidling er jo kjempe spennende, forteller Mona.

For Mona er det å reise så verdifullt, så hun prioriterer det framfor andre ting. Hun bruker mye av fritiden sin på å reise, og de siste par månedene har hun begynt å formidle reisene sine på forskjellige måter. Hun har skrevet noen reiseartikler, samtidig som hun skriver en blogg og har nå sin første utstilling.

Gode tilbakemeldinger
Utstillingen rommer landskap, portretter og en collage med lysbilder. Mona har fått hjelp av Erik Borchsenius (41) fra Bleiker, som har bidratt med lydeffekter til bildene, og komposisjon av lysbildecollagen. Rundt i galleriet høres lyden av bølgeskvulp og afrikanske trommer. – Jeg skjønte på et tidspunkt når jeg drev å fomlet med denne ideen helt alene at jeg måtte ha noen å jobbe med. Og så hadde jeg lyst til å lage en bildeproduksjon, og det visste jeg at Erik var god på, forteller Mona.

Det har tatt tid å jobbe med utstillingen. Mona forteller om en lang men spennende prosses. Fra ideen om at det hadde vært gøy å lage noe ut av hennes reiser til utstillingen sto klar, har hun brukt et halvt år. På åpningsdagen forrige helg møtte mange mennesker opp. Mona forteller at hun har fått mange gode tilbakemeldinger, og at det betyr veldig mye.

– Jeg får tilbakemeldinger på at det føles som man er på reise, eller at man får veldig lyst til å reise. Det var det jeg ønsket å skape med utstillingen også. Finne det ’’suget’’. Mange kommer tilbake igjen, og sier at det er så deilig stemningen her, sier Mona.

All stans forbudt
Når jeg spør hvor mye hun reiser, forteller hun at alt er relativt. – De siste par årene har det vært mye. Jeg ser at det blir en del i år også. Det blir noen korte turer, og så har jeg hatt noen lange turer hvor jeg har tatt med meg barna og vært borte en måned eller to . I vinter var vi borte i to måneder i jula, så det ble en lang juleferie. Så da reiste vi blant annet til Sør-Afrika, og i Tanzania, forteller Mona.

Og det er her mange av bildene er tatt. De største bildene er tatt i Kalahari ørkenen i Sør-Afrika. Og alle bildene i utstillingen er fra ulike deler av Afrika. –Uten at dette er et tema, forteller Mona. Temaet er reise, men det har blitt avgrenset til Afrika. – Det er tilfeldig, det har blitt sånn fordi det er der jeg har reist mest i det siste, sier Mona.

Navnet på utstillingen er All stans forbudt og Mona forteller at dette er en spissformulering. – Men det handler jo hovedsakelig om at det å reise gir livet, og den som reiser så mye. Det er meningsfullt og gir mye lærdom og kunnskap. Det er så mye å hente overalt, så man bør alltid holde seg i bevegelse, avslutter Mona.

Stengt for kommentarer.