Hvorfor er reality-tv så populært?

19. september 2010 23:07 av Tommy Granli 

Etter over ti år med reality-programmer, ser det ikke ut til at det skal gå av moten med det første..

På utesteder som dette, blir realitydeltakere plukket opp

Hva skal til for å hekte på en seer? Jo, vis dem det de ikke opplever hver dag. Selv om det for mange karakteriseres som søppel-tv, så liker folk det. Hvorfor liker folk å se bønder som graver i kumøkk, og krangler om en steinrøys eller gresstust? Fordi møkk er morsomt vel. Eller mennesker som må på tv for å jakte på kjærligheten? Dette er kanskje for folk, som ikek tror på nettdating. Eller en ungkar som skal date 20 damer? Spør du meg, så må det være det ultimate søvnmiddel, å se på en kar som skal på date med forskjellige damer. Noe så tørt!!

God reality-tv
Men, jeg sier ikke at alle reality-programmer er bortkastet vræl. Da snakker jeg om programmer, hvor folk ikke nødvendigvis bor med hverandre 24/7. Programmer som Idol, X-factor, Norske talenter, Skal vi danse, Dansefeber og så videre. Disse programmene er med på å gi folk en sjanse. Enten en sjanse til å bevise at du er god til å danse, eller til at du har en mulighet til å leve av hobbyen din. Slike programmer er med på å gjøre reality-tv populært. Det å vise hva man er god til på tv, tror jeg ikke kommer til å gå av moten. Dette er kjempebra underholdning, spør du meg. Og det kommer alltid til å være på topp, når det gjelder tv-underholdning.

Men hva gjør det så populært?
Det kan være at vi mennesker liker å se folk drite seg ut på tv, gjøre dumme ting, kommer med absurde meninger eller bare oppfører seg på en totalt merkelig måte. Grunnen til at det er blitt så populært, er fordi folk kjenner seg igjen i væremåten til flere av personene, som er med i programmet. Eller en slags tilknytning. Det kan være gøy å se på, og det er ofte at om det oppstår en hendelse i et program, så blir det en snakkis dagen etter. På det scorer tv-produsentene. Blir folk lei av et program, skapes det et nytt reality-show med et nytt konsept. Og det hekter seerne på nytt igjen. Du kan se på det som reality-tvs sirkel. Der et program blir kjedelig og etter hvert dør ut, kommer et nytt like etter! Sånn er det bare. I det siste har det også blitt kjent at reality-deltakere blir håndplukket, til diverse programmer. Dette for å få de beste entertainerne til programmet, noe som igjen tiltrekker seerne som en gigantisk magnet. Tragisk, men sant.

Headhuntet til programmene
De siste årene har Paradise Hotel, kanskje vært norges mest populære reality-program. Programmet hvor deltakerne bretter ut seg selv ved å vise: intriger, mobbing, sex, fyll og evnen til å lage show. For tv-produsenten er det viktig å finne de riktige folkene. Tro det eller ei, men det har de faktisk klart. Ikke det at jeg er programmets største tilhenger, men jeg får likevel med meg alt som skjer der. Jeg leste at Tv3 fikk inn over 4000 søknader til Paradise Hotel. Da er det ikke kult for de som har søkt, å få vite at kanalen har en egen castingavdeling. De har som hovedoppgave å drive aktiv research etter deltakere. Det innebærer søk på internett, og speiding etter aktuelle deltakere på utesteder i helgene. Dette gjør at de beste personlighetene dukker opp på skjermen, ergo mer show!!

Min konklusjon, er at reality-tv er så populært, fordi vi fortsatt blir overrasket over det som skjer på skjermen. Vi elsker å bli overrasket, og akkurat det gir reality-tv oss!

Stengt for kommentarer.