Mer eller mindre alkohol?

19. september 2010 21:17 av Mina Knudsen 

Markedet vil ha mer, og studenter vil ha mer, likevel sier SV nei.

Er det rart at store byer vil ha mer uteliv? Byen er jo proppfull av studenter som er øltørste. Likevel er SV negative til en ny pub i en av Oslos mest populære bydeler; Grünerløkka.

Når du spaserer oppover langs løkka, møter du kafeer og puber på rekke og rad. Jeg er bare en av hundrevis av mennesker. Den urbane bydelen er kjent for sitt varierte og fulle uteliv, der studenter og unge mennesker elsker å være. Du ser studenter med skolebøker, macer, kaffe, sitte og studere. Jevnt mellom kan du besøke Aku-Aku, Fru Hagen, Parkteateret og Ryes for å nevne noen. Og nå vil Kjetil Johnsen åpne enda en. Han er daglig leder for den nyetablerte Grünerløkka Bygghus, men mangler fortsatt skjenkebevilling. Men hvorfor får han det ikke? SV sier nei. De er lei av alle partyplassene og mener det er nok utesteder på løkka. Derimot mener Høyre at markedet skal bestemme. Og markedet vil jo ha kafeer, utesteder og puber. Høyre ønsker alle nye møtestedene velkomne. 
Er det slik at SV bekymrer seg for at vi nordmenn skal bli som partysvenskene? Og ikke ha noe annet liv enn å drikke øl? Vel, det må vi jo få bestemme selv. Her har Høyre truffet midt i blinken; La markedet bestemme!

Grünerløkka har de siste årene vokst seg frem til å bli en kulturell bydel i Oslo, og nesten alle som bor der er, under 40 år. Mange er single og studenter. Derfor har bydelen godt av flere kafeer og utesteder.

Selv om konseptet til Kjetil Johnsen er i boks, er det fortsatt gråpapir i vinduene. Hvilken skade kan skje om én plass til får skjenkebevilling på løkka? Ingenting. Det eneste som vil skje, er at partyfolka slipper å stå timesvis i kø på de plassene som er. De har enda en plass å være på. Begrunnelsen til SV er at det blir mer bråk, men vil det virkelig bli det? Selv om det ligger midt i partygata, vil det jo ikke bli mer bråk av den grunn. Det vil jo heller bli mindre når fulle mennesker kommer seg inn, i stedet for å stå ute i kø. Det er utenfra støyet kommer fra. Fulle faenskapsunger vil jo uansett være der.

Skjenkebevilling vs skjenketid. Det er fortsatt debatt rundt tidligere steging av kranene på byen. Tiltaket har allerede skjedd i flere byer, blant annet Trondheim. Politiet mener at dette er med på å begrense pøblene som herjer rundt i gatene om natten. Men vil dette skje? Om skjenkingen stenger 02.00 i stedet for 03.00, vil jeg jo tro at ungdommen begynner å drikke tidligere, og blir like fulle. I stedet for å dra hjem klokken 03.30, stikker de kanskje på nachspiel og lager bråk der. Har utestedene åpent lengre, vil folk dra hjem på mer forskjellige tidspunkt. Hvis de stenger 02.00 vil alle dra hjem samtidlig, som igjen vil gi flere blåveiser. Om færre utesteder får skjenkebevilling vil det bare bli større kø på andre utesteder, og det vil skape mer bråk og støy enn om de er inne og raver rundt.

Så hva er det beste tiltaket her? Stenge tidligere og gi færre plasser skjenkebevilling, eller fortsette å ha kranene åpent til 03.00 og la markedet bestemme om ulike steder skal få ha pils på kranene?

I Oslo har Næringsetaten behandlet 110 bevillingssøknader på St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Grünerløkka og Frogner. 9 av 10 søknader innvilges. Kanskje vi må våkne opp litt, det å være nyskapende og kreativ skal ikke sette en demper på kulturlivet. Vi må utvikle oss og ikke rotne på Parkteateret for resten av livet. Men uansett hvor nyskapende og engasjert vi er, får løkka nei fra SV.

Stengt for kommentarer.