Flexus-flopp

19. september 2010 17:11 av Lise Rafaelsen 

DET BLIR EN JOBB Å KOMME SEG PÅ JOBB.

Lyden av piskeslag mot betong ljomer fra himmelen. Jeg snur meg og speider. Ikke ennå. Lyden kommer nærmere. Det kommer lyder fra bakken også. Folk reiser seg fra benkene. Jeg må selvfølgelig stå. Den stopper. Ingen skal av. Selvfølgelig. Alle skal samme sted. Idet jeg stiger inn på det første trinnet, jeg kommer uansett ikke lenger inn, kommer jeg på at jeg har glemt å tatt frem lommeboka. Regnet høljer ned og får trikken til å se ut som en båt; skuffer vannet til side. Jeg puster inn morraånde, deodorant, våte seter og alkohol. Nesa mi er så nærme vinduet at jeg kan lage tegninger i dugget med den. Etter å ha slått en dresskledd mann, som ufrivillig leser samme side av Dagens Næringsliv hele turen, i hofta med albuen og nesten la hele min kroppsvekt på en liten asiater, greide jeg å fiske opp lommeboka med flexuskortet i. Nå begynner kampen. – Unnskyld, hei. Jeg skal bare. Oi, beklager … validere kortet mitt.
PIP.
Akkurat ett stopp før jeg skal av trikken.

"Kortet skal valideres før hver reise" står det på flexuskortet.

Dette blir hverdagen fremover om det blir innført gebyr på gyldig billett. Mye av poenget med å innføre Flexus-systemet er å føre statistikk over alle passasjerer på buss, trikk og t-bane – slik NSB gjør det. Bortsett fra at de faktisk har et system som fungerer. Aftenposten har i en rekke artikler den siste tiden gitt oss et bilde av dette systemet som har kostet oss over 600 millioner kroner.

Tanken til rutersjef Bernt Reitan Jenssen er god; det vil føre til at det kan kartlegges helt nøyaktig hvor mange passasjerer som går av og på til en hver tid. Dermed kan tilbudet forbedres til kundenes beste. Det som er feil, er at det går ut over oss. Det kan umulig være grunnlag for å belaste kollektivbrukere som innehar gyldig billett med gebyr. Når du validerer et månedskort første gang kan du reise så mye du vil i én måned. Nå må du muligens validere kortet for hver eneste reise du tar.

Er du så heldig å skal ta t-banen, kan du risikere at den går fra deg; det finnes nemlig ingen stasjon til validering i vognen. Her gjelder det å være våken om morgenen for å huske å validere kortet før du løper ned i avgangshallen.

Hvis ønsket skal være at flere benytter seg av kollektivtrafikken i Oslo, er dette to skritt tilbake.

Stengt for kommentarer.