Vi mener for mye

19. september 2010 13:58 av Ingelin Haukali 

Prinsesse Martha Louise har igjen satt i gang et mediesirkus. Det er ikke til å legge skjul på at hun kanskje ikke er av den tradisjonelle typen kongelig, og har vært offer for mange og ubehagelige overskrifter. Det samme gjelder forsåvidt for resten av såkalte ”kjendis-Norge”. De som er kjendiser i dette landet, har nødvendigvis ikke gjort noe særlig mer enn å ha sex foran kamera på et hotell. Men de blir dog omtalt som kjendiser, og blir invitert på alt som kan inviteres på. Det disse menneskene setter i gang, og det samme gjelder prinsesse Martha, uten at jeg sammenligner henne med tragiske reality-deltagere, er at vi får så innmari mange meninger om alt.

Først og fremst kan jeg ta for meg Martha. Hun uttalte i et intervju, og jeg er helt sikker på at dette har blitt blåst opp mer enn det egentlig skulle, at hun kan kommunisere med de døde. Hun ble kritisert av prester og professorer, og det hele endte med en pressekonferanse hvor prinsessen beskyldte pressen for å være mobbere. Men jeg merker at flere og flere debattinnlegg i avisene er nå støttende mot Martha. Det virker som om mange begynner å skjønne noe helt vesentlig. Det finnes nemlig noe som heter tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Det er i hvert fall det som står i Menneskerettighetserklæringen. Og det finnes ingen unntak for kongelige. Det er bare oss nordmenn som er så opptatt av at ingen skal skille seg ut. Med en gang en offentlig person gjør noe litt utenom det vanlige, blir vi helt fra oss. Vi går derfor så langt som at de som eventuelt har gjort noe bemerkningsverdig, føler seg mobbet. Og det er vel ikke det som er pressen hensikt, eller?

Jeg leste en kommentar, hvor skribenten sa noe veldig viktig. Hun stusset nemlig over hvor kristne vi plutselig hadde blitt i Norge. Dette er jo et land hvor krisendommen ikke lyser så veldig klart i gjennom, eller kanskje på sørlandet, men ikke generelt. Og når da Martha plutselig sier noe om en alternativ trosretning, som tydeligvis er en del av hennes identitet, raser det norske folk. Vi må slutte å mene for mye. Selvfølgelig skal vi ha meninger, men heller om ting som faktisk betyr noe. Det bryr meg ingenting om Martha kan snakke med de døde. Det er egentlig bare bra hvis flere finner ut av hvordan det er oppi der.

Stengt for kommentarer.