Tiårsjubileum for Gaysir

14. september 2010 12:47 av Alejandro Decap 

Gaysir.no feirer i denne måneden 10 år som det største nettsamfunnet for skjeve personer.
– Det var en akutt idé som kom under en middag med en vennegjeng. Sverige hadde så vidt begynt å lage noe som het Sylvester, som var en nettside for homofile i Sverige, og vi fant ut at det samme ville vi også gjøre i Norge. Det var i mai 2000, og i juni opprettet vi et selskap. 22. september var Gaysir.no på nett, forklarer Jim Høyen, som er daglig leder i Gaysir AS.

Ti år senere har nettstedet nå over 46000 registrerte medlemmer. Med både debattfora, personlige mikroblogger og muligheten til å kommunisere med andre brukere, eksisterer det en komplisert system bak. Tiltross for et omfattende infrastruktur er de mobile nok til å takle de aller fleste utfordringene, i forhold til driften, på strak arm.

– Vi har all kompetansen internt. Hvis vi må snu oss litt kjapt og gjøre noen nye grep, så kan vi gjøre det. Andre har satt ut deler av driften slik at det tar lengre tid for dem å gjøre endringer.

Lojalitet
Brukerne har en eierfølelse overfor Gaysir, spesielt på grunn av den innflytelsen de har ovenfor nettsamfunnets drift, ifølge Høyen.

– Hvert år har vi vokst og blitt flere registrerte medlemmer. Hvis vi føler at brukerne en dag kritiserer oss, så kan vi ha fikset det dagen etterpå. Det gjør at folk blir veldig fornøye og lojale overfor Gaysir. Det er ikke det at folk ikke har prøvd å konkurrere mot oss, men de har ikke vært like gode rett og slett. Vi har en monopolsituasjon sånn sett.

Utenforstående har ikke alltid sett med positive øyner på nettstedet. Enkelte har trodd trodd at nettsidens fokus bare har sirkulert rundt seksuelle aktiviteter, ifølge Høyen.

– Tidligere har inntrykket vært at Gaysir har vært litt sleazy. Fordi folk møtes på grunn av at de har samme seksuelle legning. Da har folk tenkt veldig koffert og at alt dreier seg om sex, men slik er det jo ikke. Det er masse unge folk som er ute etter å finne seg en kjæreste, eller finne seg venner i nærmiljøet. Mange av de søker ikke sex i det hele tatt, men de vil ha noen likesinnede å snakke med. Etter hvert tror jeg at Gaysir har etablert seg som et veldig seriøst nettsted, også på grunn av det at vi er oppdatert redaksjonelt.

Fest

Som seg hør og bør er det duket for  jubileumsfest den 25 september på Rockefeller. Til festen ventes ca 1500 personer, for show og hygge.

– Først har vi et lite jubileumsshow hvor vi blant annet har trekkplastrene Marie Mittet, tidligere kjent som Haukaas Storeng, og Måns Zelmerlöw. Det kommer i tillegg å være litt småplukk innimellom, som er foreløpig hemmelig. Lisa Tønne skal være konferansier for kvelden. Det er viktig å få frem at det ikke bare er et show. Showet varer en liten time fra 11 til 12 og fra 12 til 3 så er det stor party. Der vil vi ha tre DJs som skal spille fra to ulike rom, forteller Høyen fornøyd.

Men bursdagen betyr noe mer en bare muligheten for en stor fest. For pådriverne bak nettsamfunnet er det en stor milepæl, som signaliserer hvor langt de faktisk har kommet.

– Det betyr at vi har hatt kontinuitet og at vi har stått på. Gaysir er vårt hjertebarn, og vi har pleiet det barnet ganske godt. Vi står tryggere i dag enn noen gang. Det har blitt en solid plattform. Så lenge vi greier å holde det gående, kommer vi til å legge mye av vår energi i Gaysir. Vi er ikke bare ansatte i en bedrift, vi eier også bedriften. Og det gjør at man jobber litt ekstra hardt for at dette skal lykkes,
avslutter Høyen.

Stengt for kommentarer.