En velsmakende trend

27. januar 2009 12:53 av Åse Sandmo 

Nordmenn har fått øynene opp for te, og kan nå nyte en kopp på egne tesalonger i Osloabc3
- Folk vet mer om te nå, enn de gjorde før. De er mer bevisste og vet hva de vil ha, forteller Charlotte Svensen, som eier Tea – Time te-salong i Oslo. Hun merker interessen for te er blitt større og kundene er blitt mer kresne enn før. – Jeg tror flere er mer oppmerksom på at te er sunt, legger hun til.

I den lille salongen som ligger på Frogner, kan Svensen servere mellom 150-200 ulike te typer. – Det vi selger mest av er sort og grønn te, sier hun. På vinteren går det mye av krydder, honning og urtete, og hun anbefaler ingefærte fra India. Når sommeren kommer vil folk gjerne ha en te med frisk smak, som sitron, eller iste.

Når kundene er kresne er det viktig at teen blir servert riktig. Det blir den hos Tea – Time.
- Du må ha ro rundt deg for å nyte teen og en god tekopp er en selvfølge. Svensen forteller at når en skal lage en kopp te er det viktig å ha riktig mengde te i forhold til vann. – Teen må heller ikke trekke for lenge. Så en må passe tiden, sier Charlotte Svensen smilende.

Behandlet med kunnskap
Tone Liavaag ved Solberg & Hansen, som er en av Norges største leverandør av te, forteller at Chai te, som er en sort te er svært etterspurt av nordmenn.  Grønne teer er godt etablert i markedet, og har en høyere salgskurve enn før. Salgsveksten på te har gått opp på rene tetyper, mens blandingsteen har hold seg stabil.

- I det siste er det kommet flere varianter og variasjoner, innenfor de ulike tegruppene. Dette tror Livaag kommer av at nordmenn reiser mer til utlandet, og tar med seg ”smaker” fra disse landene til Norge. Da blir nye tetyper etterspurt og importert.

Hun forteller at te skal ha personlighet, karakter og gode råvarer. – Disse råvarene må være behandlet med kunnskap og ferdighet, avslutter hun.

Ting du kanskje ikke visste om te
- Te er de prosesserte bladene av planten Camellia Sinensis og drikken, som blir laget av disse.
- Finnes i fem hovedgrupper; hvit te, grønn te, sort te, oolong te og pu erh.
Hvit te: Unge skudd blir plukket og tørket. Den har en delikat og blomsteraktig smak og kan av og til føles litt fet når en drikker den.
Grønn te: Den er ikke oksidert. Etter den er plukket blir den varmebehandlet og deretter formet og tørket.
Oolong te: Denne teen trenger mest prosessering. Den blir oksidert fra 10 – 80 % av det sort te blir. Smakene varierer veldig, men forskjellen fra grønn te er at prosessmetoden har mest å si for sluttresultatet.
Sort te: Når en lager sort te skjer det ved oksidering. Denne teen blir kraftigere på smak enn alle andre og er den vanligste teen.
Pu Erh: Kan produseres av både oksidert og uoksidert te. Teen behandles etter plukking og får en lenger oksideringsprosess.

Stengt for kommentarer.