Landlig idyll på Askerdagene

14. september 2010 13:40 av Susanne Lindeberg Bjørkmann 

Fra 16. til 18. september blir det liv i sentrum for da arrangeres Askerdagene. Da blir det Bondens marked, gårdsrelaterte aktiviteter, markedsgate og mye mer på programmet.  

Askerdagene arrangeres i et samarbeid mellom handelsstanden, kommunen, kulturhuset og andre lokale aktører i Asker. Målsettingen er å trekke folk til sentrum og vise hva Asker har å by på.

– Vi ønsker å vise fram vårt unike, levende sentrum og gi folk en hyggelig handleopplevelse, sier Vibeke Glosli, sentrumsleder i Asker og leder av Askerdagene.

Hun forteller at det har blitt en tradisjon å holde Askerdagene, som har vært arrangert hvert år siden midten av 1970-tallet. Aldri har det imidlertid vært så mye aktiviteter på programmet som i år, ifølge Glosli.

– Spesielt i år er at Bondens marked kommer på torget, og at det blir gårdsrelaterte aktiviteter som saueklipping, ponnyridning og gråtassutstilling. Her vil man kunne få se Norges beste saueklipper Caroline Ann Nicol i aksjon, med en personlig rekord på 369 klipte sauer på ni timer. Asker Husflidlag lærer deg å karde og spinne av ullen. Barna kan også være med på en tur i hengeren til Gråtass og ri på ponnier fra Blakstad rideskole.

Sentrumslederen forteller videre at det blir bilfri markedsgate i Strøket med alt fra klær, smykker, sminkedemonstrasjon, mat, workshop, antikviteter og mye annet spennende. Det blir kulvertvandring i Askers ”underverden”, barnas verdensdager i kulturhuset, outdoor-messe hos G-sport, utekino med musikalen Mamma Mia og mye mer. Fra torsdag til søndag blir det også tivoli på Føyka. Men aller først starter Askerdagene med kveldsåpent torsdag 16. september til kl. 21.00, hvor du kan gjøre røverkjøp i butikkene.

– Alle aktivitetene i sentrum er gratis, og det blir mye å gjøre for små og store, avslutter Glosli.

Bondens marked med ferske råvarer

– Folk har blitt mer opptatt av å kjøpe ferske råvarer direkte fra produsentene, forteller Bernt Bucher-Johannessen, medeier av Sult-gruppen og som sammen med Vibeke Glosli var pådriver for å få Bondens marked til Asker.

Han forteller at det er første gang Bondens marked blir arrangert i Asker, og at det her vil bli mulighet til å kjøpe råvarer direkte fra de ulike produsentene. Du vil også kunne få smaksprøver og informasjon om produktene, da det er produsentene selv som står for salget.

– Hva med en flaske med fersk eplecider, direkte fra Ringi gård?

Bondens marked ble etablert i Norge i 2003, etter inspirasjon fra tilsvarende konsepter i blant annet USA og Storbritannia. Under Bondens marked kan man kjøpe mat direkte fra de lokale produsentene. Fokuset er unike varer, opprinnelse, kvalitet og smak. Kjøttet kommer fra egne dyr eller dyr i lokalmiljøet, bærene er høstet selv, brødene bakt i egen ovn også videre.

– På Tveiter gård og Hvalstrand bad i Asker vil det denne helgen også bli fokusert på retter av de lokale råvarene fra Bondens marked. Da vil man få servert god, norsk kvalitetsmat, så her er det bare å ta turen innom, avslutter Bucher-Johannessen.

Stengt for kommentarer.