Markerer den internasjonale holocaustdagen

27. januar 2009 0:16 av Stine Helen Tunstrøm 

For 64 år siden ble om lag 7000 fanger frigjort fra konsentrasjonsleirer i Auschwitz. Tirsdag markeres minnedagen på Akershuskaia.

— Dette har blitt et tradisjonelt arrangement siden oppstarten i 2006, sier Kari Amdam, informasjonsleder i Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Markeringen vil holde sted klokken 15.00 ved minnesmerket for deporterte jøder, nederst i Kongens gate. Her vil det blant annet bli holdt taler og musikalske innslag fra forskjellige grupper og personer i løpet av dagen.

minnestol

— I år får vi besøk av Samuel Steinman, som skal holde en tale for oss. Han er den eneste gjenlevende som ble deportert fra Oslo til Auschwitz, med skipet Donau, sier Amdam. Hun forteller også at det vil komme representanter for de funksjonshemmede, for sigøynere og for de homofile, i tillegg til en representant fra regjeringen.

Den internasjonale holocausdagen ble opprettet i 2005, etter et vedtak fra FN- sikkerhetsråd. Denne resolusjonen oppfordret alle FN-medlemsland til å markere minnet etter holocaustofrene, samt å inkludere historien i landenes utdanningsprogram. HL- senteret er derfor et forsknings-, utdannings- og formidlingssenter opprettet av Universitetet i Oslo etter oppdrag fra staten.

— Del to av markeringen vil skje i Fanehallen, med innslag fra journalist og forfatter Bjørn Westlie. Han vil lese et utdrag fra sin siste bok Fars krig, avslutter Amdam.

Under markeringen vil også Stiftelsen Jødisk museum i Oslo være til stede, men kun som tilskuere. De arrangerer nemlig en egen markering den 26. november hvert år, opprettet for å minnes de norske jødenes historie under andre verdenskrig.

Stengt for kommentarer.