Melk er unødvendig

26. januar 2009 22:36 av Charlotte Jakobsen 

Kald, hvit kumelk er et fast innslag på frokostbordet til millioner av nordmenn. At melken kan føre til store problemer, som overvekt og laktoseintoleranse, er til nå et lite belyst problem.

Ikke nødvendig
–Melk er ikke skadelig å drikke, men heller ingen nødvendighet. Vitaminene og kalken som er i ett glass melk, får man i seg uansett. Med et variert kosthold, og særlig hvis du supplerer med ost, brød, smør og lignende har ikke kroppen din behov for melk, sier allmenpraktiserende lege Erik Almaas.

Flere internasjonale undersøkelser viser at mennesker ikke får forbedret helse av å drikke melk daglig. Dette gjelder både voksne og barn. I verste fall fører melk til problemer som overvekt og laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse betyr at man  ikke tåler kumelk. På verdensbasis tåler de færreste å drikke melk.

Nordmenn tåler melk best
Hvorfor nordmenn og skandinavere er de som tåler melk best i verden er uvisst.
I USA er det gjennomført en undersøkelse for å finne ut hvilken type etnisk opphav som ikke tåler melk. Det viste seg at:
•    90 prosent asiatisk ættede amerikanere ikke tåler melk
•    75 prosent afrikanske ættede amerikanere ikke tåler melk.

Alt i alt, har 50 millioner amerikanere intoleranse for melk. – Det er ikke rart at så mange er intolerante for melk. Fra naturens side er det bare små barn, og unge dyr som drikker melk. Hvorfor undersøkelsen viser at det er nordeuropeere som tåler melk best vet jeg ikke avslutter Almaas.

Tren deg slank, ikke drikk melk
Lise Berg trener daglig på Domus Athletica. –Jeg drikker aldri melk. Jeg trener for å oppnå et resultat, en sterk og fin kropp. Det får jeg ikke hvis jeg drikker melk. Berg utdanner seg til å bli kostholdsekspert. – Jeg ville ikke anbefalt noen som vil komme i form eller gå ned i vekt å drikke melk. Fra vi gikk på skolen fikk vi hamret inn i hodet at melk var sunt. Jeg synes det er rart at det ikke er kommet ut nyere, mer korrekt informasjon om melk.

Melk daglig
Tine, Q-meieriene og Opplysningskontoret for meieriprodukter hevder at  det ikke er lett å erstatte næringsstoffene i melk ved å ha et variert kosthold, og at både voksne og barn trenger melk daglig.

Tine og Q-meieriene selger til sammen mange milliarder melk i året. Gjennomsnitts nordmannen drikker to til tre liter per uke.

Stengt for kommentarer.