Helsedirektoratet forbyr E-røyk

27. januar 2009 11:37 av Cathrine Løkken 

E-sigaretten blir markedsført som et sunnere alternativ, men ikke alle hevder at den er like sunn.

- Dersom ampullene består av nikotin, vil den ha de samme negative helseeffektene som man ellers får av nikotin, forteller rådgiver for Statens legemiddelverk, Asefeh Moradi.

E-sigaretten er en elektronisk sigarett som består av et sigarettliknende utstyr med ampuller som går på batteri. Ampullene kan inneholde nikotin i ulike konsentrasjoner. For øvrig finnes det også E-røyk med ikke-nikotin holdige patroner.

Den elektroniske sigaretten har likhetstrekk med vanlige sigaretter i både utseende og bruksområde. – Mange assosierer e-sigaretten med vanlig røyk. Den inhaleres og når man trekker inn får man vanndamp i munnen som kan ligne på sigarettrøyk, sier Moradi.

Han forteller også at E-røyken kan gi inntrykk av å være et ”sunt” alternativ til vanlige tobakkprodukter, men at det ikke finnes noen holdepunkter for dette.

Ulovlig i Norge
I både England og Nederland er den elektroniske sigaretten godkjent av Helsemyndighetene, men i Norge har Legemiddelverket klassifisert E-røyken som et legemiddel kun når produktet benyttes ved røykeavvenning.

I henhold til Forskrift om forbud mot nye tobakks – og nikotinprodukter § 2 ”er det forbudt å produsere, føre inn i Norge, omsette eller overlate til andre nye former for tobakks – og nikotinholdige produkter. Det samme gjelder tobakks – og nikotinholdige produkter som forutsettes benyttes på andre måter enn de som er vanlige i Norge”.

Importør i Sunnrøyk, Marianne Van Arkel forteller at E-røyken har blitt forbudt av Helsedirektoratet fordi de mener at Sunnrøyk ikke hadde nok dokumentasjoner om den. – Vi kan fortsatt selge den, men da kun med nikotinfrie ampuller, sier hun.

Stor interesse
Sunnrøyk har mange fornøyde kunder som både har kuttet ned på vanlig røyking og som har klart å slutte helt å røyke. – Det er så mange som prøver å slutte å røyke og som ikke greier det ved bruk av nikotintyggegummi, plaster osv. De savner det å holde i sigaretten, sier Van Arkel.
Nå kan Sunnrøyk kun selge E-røyken uten nikotin. – Flere og flere kommer til å bestille fra utlandet, siden vi ikke lenger kan selge den med nikotin. I utlandet får man nemlig bestilt ampuller med nikotin.

I følge nettsiden sunnrøyk.no har den elektroniske sigaretten mange fordeler.
- Den er rimelig å bruke
- Den brenner ikke, og produserer ikke kreftforekommelige stoffer.
- Brukeren får ikke tjærestoffene, CO2 og andre farlige gasser i seg.
- Den er CE/Rohs klassifisert, og er av høy kvalitet
- Sigaretten er automatisk på når man suger på den
- Dampen er fordampet vann/smaksstoffer og lukter ikke vondt.

Om den kan erstatte vanlig røyk er usikkert. – Det kommer stadig nye modeller og de blir mer og mer lik en vanlig røyk, avslutter Marianne Van Arkel.

Comments

En kommentar to “Helsedirektoratet forbyr E-røyk”