Kultiration bringer reaggeen til Oslo

6. september 2010 19:05 av Gunilla Larsson 

Bookingansvarlig Torstein Løvlid. Foto: Gunilla Larsson

Fredag den 10.de september spiller den Gøteborgs-baserte gruppen på Chateau Neuf i Oslo. For de som tar turen dit venter skjønne reaggeerytmer og en genuin musikkopplevelse.

Siden 2004 har de åtte guttene fra Gøteborg spilt sammen i gruppen Kultiration. Det var også året da det første studioalbumet Om Gaia kom. Etter det har det kommet flere album; Grogrund (2005), Kultiration meets internal dread (2006), Døden føder (2007) og Kultiration (2009).

— Albumet Døden føder ble også sluppet i en remix-versjon på vinyl. Det formatet fører publikum nærmere musikken, det er mer ekte, forteller sanger Marcus Berg. Mest av alt gjorte vi det for at det var en morsom idé. Vi trykket opp cirka tusen eksemplar og nå er de endelig blitt sålt ut. Det var jammen på tide, ler Marcus.

Gruppen har spilt i Norge før. Bergen, Trondheim og Oslo er byer som tidligere fått besøk. I sommer er det festivalpublikumet i Sverige som fått danse til de gyngende tonene, men Oslo skal selvfølgelig også få sin del av kaka.

Studenter som jobber
Arrangør for fredagens konsert er Klubb Kadanza, en studentdrevet klubb som lager liv i kjelleren til Chateau Neuf på Majorstuen annenhver fredag. Billettene selges til rimelige priser, spesielt for de som har medlemskap i Studentersamfundet. I tillegg til Klubbscenen der Kultiration skal spille finner man også lokalen Betong i underetasjen.
Bygningen eies av universitetet i Oslo, og alle uten fem personer, jobber på frivillig basis. Totalt er det tjuefire foreninger i huset. Bookingansvarlig Torstein Løvlid forklarer.

— Vi er fem gutter som er ansatt med lønn. De som jobber i Glassbaren jobber frivillig, likeså de ansatte på Radio Nova som holder til en etasje opp. Vi har et eget vaktfirma her på kveldstid og de er blant annet lege- og politistudenter fra universitetet.

Torstein fortsetter.

— Kultiration blir det største bandet vi har booket her, det skal bli kjempegøy. Adrian som jobber med meg på bookingen er en stor fan, så det blir ekstra morsomt for ham. Det var faktisk hans idé til å begynne med å få de hit. Det har tatt ganske lang tid å få alt i boks fordi gruppen har vært opptatt med turneer og plateinnspillinger, men det gikk til slutt, smiler han.

Føler seg velkommen
— Veldig morsomt å høre at vi har hvert fall en fan når vi kommer, ler Marcus Berg. Vi spiller der vi føler at vi er velkommen og mennesker er interessert av musikken. Det er det viktigste for meg, å møte positiv energi. Om det er en stor eller liten lokale er ikke så nøye.

— Uansett så er det vår bookingagent som fikser alt sånt. Jeg bare dykker opp og synger. Det er det jeg vil gjøre mest av alt.

Våren 2010 var det turné i Indonesia som stod på agendaen. De bestemte seg for å droppe Europa og dro til Bali for å jamme på festivaler istedenfor.

— De andre i gruppen var med i to uker, mens jeg ble der i to måneder, sier Marcus. Bali er et sted jeg vært mye før. Det er helt magisk der, mytologien er så til stede og menneskene har veldig nær kontakt med kulturen. Jeg liker at det finnes slike steder fortsatt i denne verden som ellers er så stressende.

I musikken til Kultiration finner man også spor av folkemusikk og jazz. Marcus skriver låtene, men er langt ifra alene i skapelsesprosessen. Daniel Wejdin (bass), Johan Jansson (trommer), Nils Dahl (klaviatur), Jonathan Larsson (dragspill) Anders Augustson (gitar), David Byström (trombon), Johan Asplund (trumpet) skal selvsagt også nevnes.

Soloplate på gang
I 2007 utkom Markendeya, Marcus sitt første soloalbum. Nå skriver han på nytt materiale til neste. Det kommer en gang i løpet av neste år. En spesifikk deadline er ikke satt og det oppskattes stort av artisten. Riktig store kommersielle artister jobber nesten alltid under tidspress, en situasjon han ikke skulle ville være i.

— Grunnen til at just reaggee inspirerer meg så mye er for at det er så ekte musikk. Den er jordnær og tiltaler meg på alle nivåer. Det handler om kultur og kjærlighet. Egentlig er det mer enn musikk, det er en måte å leve på, avslutter Marcus.

Stengt for kommentarer.