Skål, det er Oktoberfest

5. september 2010 23:52 av Elin Evanger 

Tyrolermusikk, sauerkraute og øl. Om få uker skåles det for den tiende Oktoberfesten i Oslo.

I ti år har nordmenn ikledd seg lederhosen og dirndl, satt seg skulder mot skulder og ivrig helt innpå flere liter med øl. Anledning? Den tyske ølfesten, Oktoberfest. Mens nordmenn kan skåle for 10 år, er det 200 år siden arrangementet første gang ble holdt i München. Den gang som en fest til ære for ekteskapet mellom kronprins Ludwig og prinsesse Theresa.

– Det er en veldig uhøytidelig måte å feste på, sier Ketil Aamodt.

Autentisk på Youngstorget
22-23. oktober arrangerer han Ekte Oktoberfest 2010 midt på Youngstorget. Festen var det Aamodts kompanjong, Norbert Kühn, som brakte til Norge. Kühn, som opprinnelig var tysk, men gift i Norge, hadde et ønske om å gi nordmenn muligheten til å oppleve den originale Oktoberfesten uten å måtte reise ned til Tyskland. Så i 2000 arrangerte han den første Oktoberfesten i Norge på sitt hjemsted, Leira i Valdres. Festen ble så populær at den året etter ble flyttet til Rådhusplassen i Oslo. For for tre år siden overtok Aamodt driften av arrangementet som for fjerde året på rad skal avholdes på Youngstorget.

Bortsett fra å øke kapasiteten med 500 plasser og gjøre om teltoppstillingen har ikke Aamodt de store planene for 10-års jubileet.
– Vi skal vel på en måte markere det når vi markedsfører arrangementet, men det blir jo ikke på samme måte her som i München. Det viktigste er å kunne tilby en så autentisk Oktoberfest som mulig.
For å få til det har han hentet inn Anton aus Tyrol kjente fra Oktoberfesten i München. Sammen med sitt band skal han sørge for god atmosfære i form av ordentlig ompa-ompamusikk. I tillegg serveres det svineknoker, sauerkraute og ulike varianter pølser importert fra Tyskland. Rett fra München kommer også årets Oktoberfestøl. Et øl som hvert år blir brygget spesielt i anledning Oktoberfesten.

– Folk liker å være litt gærne
Aamodt mener det er nettopp god mat og godt drikke, samt tranget til å slå seg litt løs, som har gjort  festen så populær her til lands.
– Folk liker å drikke, og de liker god mat. Så tror jeg de liker å være litt gærne. Her kan folk fra ulike samfunnslag stå sammen på bordet å danse og synge. I fjor hadde vi en gjesten på 82 år.

80 ølsorter og Ein Prosit
God atmosfære står også høyt på listen for den årlige Oktoberfesten for studentene i Oslo.
– Vi holder oss til en lav terskel for kos, sier Heine Strømme leder for Weekend Society arrangør av festen.

Ingen Oktoberfest uten langbord. Foto: Heine Strømme

Men i motsetning til Aamodt mener Strømme at det autentiske aspekteret rundt festivalen ikke er det viktigste.
– Vi holder oss til det enkle som folk vil ha. Det er ingen som vil ha svineknoker og sånn som de serverer i Tyskland.

Med billige priser i baren, opptil 80 ulike typer øl, 6 varianter av pølsen og fabelaktig ompa-ompamusikk fra selveste Mambo Kurt, skal Strømme for femte året på rad lokke tusenvis av øltørste studenter til Chateau Neuf den andre helgen i oktober. I tre hele dager skal det drikkes øl, spises wurst og ikke minst, det skal læres Ein Prosit.

– Det er en tysk drikkevise som spilles hvert 15 minutt under Oktoberfesten i München. Den er et must. Kan du den ikke når du kommer, har du garantert lært deg den før du drar, forteller Strømme som mener det ikke blir ølfest uten sangen.

Utvidelse av festivalen
Festivalen har kapasitet til å ta i mot 12 000 besøkende i løpet av de tre dagen den pågår, og i fjor var det så mange som over 7000 besøkende. Blir pågangen like stor i år, mener Strømme en ikke skal se bort ifra at det slenges på en ekstra dag til neste års Oktoberfest.

– Vi startet bare med 1 dag i 2006, men det har vært en jevn økning av besøkende hvert år. Fortsetter pågangen er det ikke umulig å utvide festivalen til 4 dager.

Arrangøren går også med et ønske om å kunne utvide festivalen med to helt nye telt.
– Vi har en drøm om å kunne sette opp telt på Frigg-feltet på baksiden. Da kunne vi ha økt kapasiteten med 10 000, og gjort festivalen enda større. Foreløpig er det bare en drøm, men tankene er der ihvertfall, avslutter han håpefullt.

Ekte Oktoberfest på Youngstorget 22-23. oktober
Oktoberfest på Chateau Neuf  7-9. oktober

Comments

En kommentar to “Skål, det er Oktoberfest”
  1. Må få komme med et par korrigeringer her:

    1. Ompamusikken spilles av Roland Schnipfelgrüber Tyrolerkappelle. Et skikkelige ølrokester er jo selve fundamentet for en god Oktoberfest. Godt øl og god mat lager ikke stemning alene.

    2. I stedet for svineknoker har vi Bratwürst og alskens pølser sammen med sauerkraut og poteter. Husmannskost passer dårlig på en norsk Oktoberfest mener vi.

    3. Oktoberfesten er selvfølgelig for alle – både studenter og proletarer. Med over 1500 sitteplasser i teltet byr vi på en stemning som er helt unik i Norge.