iTunes blir Facebook for musikk

4. september 2010 14:13 av Tommy Granli 

Apple hadde som kjent en storlansering denne uken, og lanserte blant annet tjenesten Ping.

PingiTunes

Hver gang Apple bekrefter at de kommer med en ny lansering, gleder folk over hele verden seg. Det store spørsmålet alle spør seg, er hvilken nyhet kommer den kjente leverandøren med denne gangen? Teknologimedier og Apple-entusiaster ventet spent, og som vanlig gikk ryktebørsen av hengslene med forhåndsspekulasjoner.

Nyheter
Først ble en oppdatert versjon av det nyeste operativsystemet til iPhone lansert, med en del nye finesser. Deretter fikk folk en forhåndstitt på et nytt operativsystem som kommer etter hvert. Så fulgte en ny iPod shuffle, med litt bedre funksjoner. En ny iPod nano, var kanskje den hemmeligheten Apple hadde klart å røpe til flest. Men den kom fortsatt som en overraskelse med sine nye finesser, og et stilig design. Den har i tillegg touch-skjerm, og er så liten at den kan brukes som et armbånd. En ny iPod touch kom også. Det samme gjorde Apple-TV.

Men den store nyheten var iTunes 10 med Ping. Ping er en tjeneste som lar deg følge med på hva venner og favorittartister holder på med. Som bloggeren Liz uttalte: iTunes blir Facebook for musikk. Grunnen til det er at Ping er et sosialt musikknettverk. Du kan dele sanger og album med kjente artister og venner. Du kan bruke Ping for å dele album og låter du liker, i tillegg til å planlegge konserter du har planer om å delta på. Et kommentarfelt er en selvfølge hos tjenesten.

iTunes et must
For å kunne benytte deg av tjenesten må du ha iTunes på pc’en/macen. Ping er integrert i iTunes, og blir dermed ikke tilgjengelig via nettleseren, slik som andre nettsamfunn. Et minus kan det være for Windows-brukere. For der har iTunes rykte på seg å gå en smule treigere enn på operativsystemet til Mac. Ping finner du i spalten på venstre side, når du er inne på iTunes. Du må selv aktivere tjenesten for å opprette en profil. Som i Twitter og Facebook kan du følge og bli fulgt av personer, men du velger selv om du vil være følgbar. En Spotify- eller MySpace-konkurrent kan det ikke kalles, da det ikke er mulig å høre mer enn 30 sekunder av en låt før du kjøper den. Ping kan brukes alle steder der iTunes er installert. Altså på iPhones og andre smartphones.

Delte meninger
Noe som ikke er nytt, er at det som en selvfølge av lanseringen, kom en del delte meninger rundt dette. På Twitter har flere brukere allerede kommentert Ping. Brukeren jasonmauer mener at det er et ”sosialt nettverk i fengsel”. Ifølge Apple handler Ping først og fremst om å oppdage ny musikk. Twitter-brukeren paulens sier at tjenesten så langt har gitt han muligheten til å finne artister som U2, Lady Gaga og Coldplay. Dette kan tolkes som noe ironisk ment. Andre mener det vil bli en himmel for spammere, og at de allerede har invadert samfunnet. Apple mener selv de har alle forutsetninger for å lykkes, da 160 millioner allerede er brukere av iTunes.

Bloggeren kylej stiller seg kritisk til dette nye nettsamfunnet. Han starter med å stille spørsmålet: Har Apple gjort det igjen? Men imponert blir han ikke. Som flere har uttalt seg så føler han seg innesperret. Tjenesten er kun tilgjengelig på iTunes, og du må være logget inn i iTunes for å kunne bruke Ping. Du kan endre status, like musikk og se hva andre mennesker hører på. Men så innser du at du ikke er på ”nettet”, du er kun inne på iTunes. Videre blir det sagt at Ping presser deg litt for å prøve å kjøpe musikk. Og at det skal gjøre det lettere å kjøpe musikk.

Ville vært bedre før
Rundt omkring på nettet diskuterer teknoligifrelste hvorvidt denne tjenesten vil bli en suksess eller ikke. Det blir sagt at om Apple hadde kommet med denne tjenesten for tre eller fire år siden, så ville det blitt mer interessant. For tre-fire år siden var sosiale nettverk på vei opp, mens nå har de spilt seg ut, og valgt sine vinnere. Twitreren Swizec forteller at kan følge en artist som Lady Gaga, som han ikke liker, men ikke artister han liker. For de har ikke kommet på Ping ennå. Han spår videre at de ikke kommer til å havne der heller, for om to uker har alle glemt at Ping eksisterte.

Facebook-samarbeid
I utgangspunktet skulle Ping samarbeide med det gigantiske nettsamfunnet Facebook. Apple-sjef Steve Jobs annonserte det da han lanserte tjenesten. Tjenesten var i utgangspunktet integrert i Facebook, og der kunne man enkelt finne andre Ping-brukere. Men etter en krangel trakk Facebook seg fra hele opplegget, og sperret Ping ute fra sin tjeneste. Apple og Facebook klarte ikke å bli enige om retningslinjene, så nå gjenstår det bare å se om Facebook noen gang, kommer til å integrere seg med Ping.

Stengt for kommentarer.