Grünerløkka vil ha gågate

8. juni 2010 15:45 av Christian Valsvik 

Beboerne på Grünerløkka vil at Thorvald Meyers gate og Markveien skal bli omregulert til gågate.

chrv løkka

Skulle bare mangle at ikke en bydel på størrelse med Ålesund får sin egen gågate, er hovedargumentet på facebook gruppen ”Gågate på Grünerløkka”.

I en voksende bydel hvor innbyggertallene stiger for hvert år, øker stadig biltrafikken, og den forurensende bydelen får stadig dårligere luftkvalitet. Om det er ren misunnelse på Karl Johans gate eller om beboerne på Grünerløkka faktisk trenger et fristed for shoppere, restauranter, og butikker er et økende tema blant Grünerløkkas innbyggere.

- Grûnerløkka hadde blitt et mer attraktivt sted og bo. Leilighetene hadde steget i verdi, og næringsvirksomhet i en gågate hadde økt betraktelig. Det hender jeg ser busslaster med japanere som kommer hit. Med en gågate enten på Thorvald Meyers gate. eller i Markveien hadde det hjulpet for å øke interessen for vår urbane bydel, forklarer Kim Grønneberg som bor på Grünerløkka.

Den drøyt 1,4 kilometer lange Thorvald Meyers gate er full av mennesker som går turer, folk er ute og handler, og noen skal nyte en matbit med venner. Det er også fantastiske parker på Grûnerløkka, og det er mange fornøyde mennesker som sitter ved Birkelunden, ofte å se med en bok i hånden. Ved sommertider fylles gatene opp av mennesker som er ute i det fine været, slik at den tette biltrafikken blir uoversiktelig.

- I en så stor bydel som Grünerløkka, er det klart vi er nødt til å ha en gågate. Alle disse småbarnsfamiliene bør kunne ferdes et sted hvor ikke bilistene grisekjører oppover gatene. Blir det ikke en gågate i Markveien bør vi søke om å få det i Thorvald Meyers gate, sier Åse Krosbye som har bodd på Grünerløkka i over 40 år.

Bydelsutvalget var enstemmig
Bydelsutvalget hadde enstemmig tilslutning for å fremme forslag om å gjøre Markveien om til en gågate på Grünerløkka, dette skjedde rett før påske. Forslaget kom fra SV, men det var Høyre som vant tilslutningen om å få Søndregate og Grünersgate omregulert til gågate. Forslaget kom først opp i 2003, da det også ble frigjort 500.000 kroner for å få gaten mer miljøvennlig.  Høyre søkte om fem millioner, men dette ble avslått av SV og Ap. I det nye vedtaket vil bydelsutvalget på Grûnerløkka ha redegjørelse for hvor langt prosessen er kommet i samferdselsetaten, og venter fortsatt på svar om det er muligheter for å få en gågate på Grûnerløkka.

- Det har forandret seg fryktelig mye siden jeg flyttet hit. Før var det mer eksklusivt med kafeer og restauranter, og man kunne gå oppover gatene og handle i småbutikker, mens nå er det et gatekjøkken på hvert eneste gatehjørne, og de store kjedene tar over for småbutikkene, forklarer Åse Krosbye.

Thorvald Meyers Grûnerløkka
Thorvald Meyer er Norges mest kjente frimurer og er kjent for sine eiendomskjøp oppover Grûnerløkka. Det var i industrialiseringen han kjøpte opp eiendommer i nærheten av Akers elva for å kunne få vannenergi til videre drift av de den gang lokale fabrikkene. Thorvald Meyers familie bodde i Karl Johans gate 37, som etter bybrannen i 1867 har blitt ombygd til handelssenteret ”paleet”.

Stamhuset til frimureren Thorvald Meyer ble bygget i Nedre Vollgate 19 i Oslo, den 22. september 1890, av stormesteren i “Svenska Frimurareorden”, Kong Oscar II. Stamhuset inneholder to templer, et i 2.etg i ”egyptisk” stil, og et i 3.etg i ”gresk” stil. Thorvald Meyer var medlem av frimurerlosjen St. Olavs Orden, og ble 21. januar 1890 kommandør av 1.klasse.

Det er sagt at: “Han har talt lite, skrevet end mindre – men handlet dess mer for folket.”

Stengt for kommentarer.