Din hund kan sette deg i buret
7. juni 2010 15:32 av Kine Toth
Er du uforsiktig og slipper din firbeinte venn løs i sommer, kan konsekvensene bli seks måneder bak lås og slå.
–Det er sjelden jeg bruker bånd, sier Rikke Dehn Arvesen(21). Sammen med sin hund Sara går hun flere turer daglig i Sofienbergparken. Hun ser at mange, i likhet med henne selv, slipper hundene sine løs på tross av båndtvangen.
–Det er så mange som har hund her og de fleste ser ut til å ha kontroll. Men det finnes jo selvfølgelig uoppmerksomme hundeeiere der ute, sier Arvesen. Hun synes det er synd at man ikke har muligheten til å slippe hunden sin ut i det fri, uten å risikere å bli straffet.
–Det er jo stor forskjell på en liten chiuaua og en vill dobbermann, men jeg skjønner jo at regelen må være lik for alle, legger hun til.

Rikke og hunden Sara leker ofte i Sofienbergparken. Foto: Kine Toth
Målet med båndtvangen er å forhindre at fugler blir forstyrret under hekketiden og at andre dyr ikke blir skremt av hunder i avkomsperioden. Båndtvangen gjelder både i byen og i marka.
–Det er nok ikke så mange som tenker over dette her på Grünerløkka, men jeg forstår formålet med båndtvangen, sier 21-åringen. Det som plager meg er at folk som ikke har hund mangler forståelse for at det er viktig for hunder å ha mulighet til å være aktive i samspill med andre hunder. Dette innebærer at vi må slippe den løs.
Går mest i bøter
–Det stemmer at man kan bli dømt til seks måneders fengsel, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt, Runa Bunæs.
Hun forteller imidlertid at den vanligste straffen for brudd på båndtvang blir gitt i form av bøter, og at fengsel er en relativt uvanlig form for straff i slike tilfeller.
–Strafferammene for brudd på båndtvangen varierer i stor grad, sier Bunæs. Det er stor forskjell på en, for politiet, ukjent person som slipper en rolig hund ut i parken og en som for endte gang slipper tre farlige hunder ut på offentlig område.
Bunæs forteller at en slik dom ofte henger sammen med andre straffbare forhold, men at alvorlige situasjoner der hunder angriper og skader mennesker eller dyr kan være en avgjørende faktor.
Får inn mange klager
–Vi får inn klager hver eneste vår og sommer av folk som vil melde om hundeeiere som slipper hundene sine løs på offentlig område, sier ordenssjef Karsten Fossum ved Grønland politistasjon.Han kan forteller at dette er noe politiet ser på som svært alvorlig, da det dreier seg omlovbrudd som kan resultere i at folk blir redde og i verste fall skadet.
–Får vi beskjed om tilfeller der hunder går løse og skaper ufred for andre dyr og mennesker rykker vi ut, sier Fossum.
Grünerløkka er en bydel med et yrende hundeliv. Per dags dato finnes det ti friområder for hund i Oslo. Det finnes likevel ingen slike steder på Grünerløkka, noe som skaper frustrasjon blant bydelens hundeeiere.
–Sofienbergparken er en offentlig park hvor familier ferdes med sine barn. Det er meningen at folk skal føle seg trygge på å la barna leke i parken, sier Fossum.Han forteller at Sofienbergparken ikke har de samme forutsetningene for friområder, som for eksempel Frognerparken. Han kjøper likevel ikke forklaringer om uvitenhet når det gjelder båndtvang.
–Det å skylde på at man ikke vet om båndtvangen er rett og slett en dårlig unnskyldning. Det burde være en selvfølge at hundeeiere holder seg oppdatert på slike ting, og det er jeg sikker på at de fleste også gjør, avslutter han.
13