Skeiv parade legges til Grønland

6. juni 2010 18:39 av Marte Dalsegg 

Homofile inntar flerkulturelle Grønland. Skeive dagers paradesjef Hallvard Øren, er strålende fornøyd.

 

- Det har vært et ønske i flere år om å inkludere Grønland i paraderuten. Først i år hadde Skeive dager, ressurser til å gjennomføre det. Grønland er mangfoldets byområde. Her finner man alle slags typer religioner og det er mange homofile som er bosatt i denne bydelen. Vi føler at paraden hører naturlig hjemme her. Tidligere snirklet vi oss rundt rådhuset, nå har vi større plass. Mulighet til å bruke paraden til å dra mangfoldet med oss ned til sentrum er også der, sier Øren.

 
Den aller første paraden ble arrangert som en protestaksjon tidlig i 1974. Den har utviklet seg til en parade med en klar politisk markering. Ikke minst et ønske om å tilføye glede og positivitet.
- Vi har kun fått positive reaksjoner på måten vi organiserer paraden på. Ingen skal oppleve en homoparade negativt. Vi vil at alle skal føle seg inkludert. Og inkludering handler om positivitet. Det verste som kan skje under årets Skeive dager er at det regner. I år regner vi med minst 1000 deltakere. Vi har også fått forespørsler av hetrofile som ønsker å bli med. Alle er selvsagt hjertelig velkommen til å delta. Det vil være flere politiske partier som vil delta, det samme med arbeidstakersorganisasjoner. Vi oppfordrer de som ikke skal delta til å stille seg langs ruta for å se.

 

60-årsjubileum

Temaet for årets parade er den norske homobevegelsens 60-årsjubileum. Dette vil blant annet bli markert med hedring av kjente personer og store bannere.
- I den første delen av paraden vil det være hedring av kjente personer opp gjennom årene, samt at vi har store bannere og det vanlige regnbueflagget. Vi har ikke lagt alle detaljer til punkt og prikke, men vi har fortsatt god tid til planlegging, avslutter Øren.

 

Årets homseparade vil starte på Grønland midt på dagen, og regner med å ankomme Rådhusplassen et par timer senere.

 

Tabu

Marthe Saxrud synes det er flott at Grønland blir involvert i årets parade. Hun tviler allikevel på at det blir like godt mottatt av alle.
- Veldig mange kulturer godtar ikke homofili. Hos mange innvandrere ses dette på som tabu og “urent” i forhold til den stereotype Ola Nordmann. Jeg tror nordmenn har lettere for å godta blant annet homofili fordi vi ikke har det samme strenge regimet. Samt at religion har mye å si, sier hun.

Selv har hun aldri deltatt, men støtter arrangementet fullt ut. Blant annet fordi det er flott med en parade hvor alle kan synes og vise seg fram.

- Jeg synes dette er bra fordi jeg er opptatt av at alle som vil, skal bli inkludert. Bydelene rommer flere homofile, som kanskje tør å være med hvis paraden starter ”rett utenfor dørstokken”. Om ikke, gir det hvertfall en kickstart for de som fortsatt er i ”skapet” om at det er helt ok å være homofil, når de ser så mange likesinnede samlet om en felles sak. Jeg har litt lyst til å være der under paraden i år, ikke nødvendigvis for å være med. Men paraden går så og si rett utenfor døra mi i år, sier Saxrud.

 

Stengt for kommentarer.