Ettertraktet kunstner til Norge

5. juni 2010 16:10 av Sarah Hjorthol 

Fredag 21.mai åpnet Galleri MAP utstillingen for den cubanske kunstneren, Harry Sam.cuba1

– Harry Sam er en svært ønsket kunstner. Han bruker en sjelden sammensetning i bildene. Siden vi er kjent for å være rockegalleriet, er som regel kunstnerne inne i rockeverden. Vi ville ha inn en cubansk kunstner denne gangen, og likte Harry Sam best, sier daglig leder, Mari Ann Pettersen.

Hun er svært stolt av å ha fått Harry Ruiz Moreeno, med kunstnernavnet Harry Sam, til galleriet. Etter å ha jobbet i to år med og få han hit, er dagen endelig kommet.

Inspirert av Kina

Bildene er svært uvanlige for Cuba. Istedenfor den tradisjonelle bruken av farger, anvender Harry Sam mye svart i sine malerier.
Utstillingen er preget av den kinesiske malermåten kaligrafi. Harry Sam liker denne stilen godt, og har mikset inn sin egen personlighet. Mye svart er kunstnerens måte å få frem den kinesiske teknikken på.

– Sosiale temaer, former og et sofistikert malerstrøk er det jeg har tenkt på. Noen av personene i bildene er berømtheter jeg har nært i hjertet, sier han.

Harry Sam blir inspirert av berømtheter.

Harry Sam blir inspirert av berømtheter.

I bildene kommer blant annet Muhammad Ali, Miles David, Jimmy Hendrix og Gabriella Santos frem. Harry Sam har brukt i overkant av seks måneder på denne utstillingen. Han er utrolig spent på hvordan Norge tar han i mot.

– Jeg ble maler fordi det er det eneste jeg kan. I 10-års alderen begynte jeg å male, og gikk deretter tiårig utdanning år hos Escuela Profesional de Artes Plàsticas de Holguìn. Jeg føler meg veldig heldig som har kommer så langt, sier Harry Sam.

Brasil Blot

– Favorittbildet mitt er ”Brasil Blot”. Filmen ”City of God” handler om en brasiliansk kriminell som bor i slummen. Denne filmen gjorde et sterkt inntrykk på meg, og det kommer godt frem i bildet, sier han.

Harry Sam bruker forskjellige teknikker som olje, akryl og spray på lerret. Nå jobber han med en ny utstilling som han håper å få vist i Norge, og i resten av verden.

– Individ, rase, identitet, kjønn, seksualitet, mote, samfunn og klasse er begreper som produserer symboler og ikoner, mens samfunnet for meg er rene skuespillet, sier han.

Populær
Harry Sam er veldig populær i Mellom-Amerika. Tidligere har han også stilt ut i blant annet USA, Spania og Italia. Nå er det Norge som står for tur.
Et bilde er allerede solgt, og han håper virkelig det skal begynne å løsne. Ønsker du å kjøpe et av maleriene, må du ut med mellom seks og tretti tusen kroner

Stengt for kommentarer.