Boksalget øker stadig

23. januar 2009 18:33 av Åse Sandmo 

Aldri før har det vært så populært å lese bøker. Undersøkelser viser sterk økning i salg på skjønnhetslitteratur.

- Jeg har et inntrykk av at folk leser mer og mer, sier Kari Forfang Grimnes, ved Norli i Universitetsgata. Hun mener det er populært å lese nå om dagen. Blant annet har salg av lydbøker økt kraftig de siste årene. – En av grunnene til det kan være at utvalget har blitt bedre og lydboken kommer ut samtidig som romanen. Det har heller ikke gått utover salget av skjønnhetslitteraturen, forteller Grimnes.

Hun tror at finanskrisen har ikke nådd bokbransjen. Selv om renta øker og folk har mindre å rutte med enn før, så tar de seg råd til å kjøpe bøker. Hun mener det er forskjellige grunner til at det er så populært å lese. – Det handler om å vandre fra en verden og inn i en annen. Vekk fra sin egen hverdag og drømme seg bort i andres.

Hun forteller videre at en av de mest populære forfatterne denne vinteren har vært Per Petterson, som hun mener er en av verdens beste forfattere.Han har blant annet skrevet bestselgerromanen ”Ut og stjæle hester” og var i høst aktuell med ”Jeg forbanner tidenes elv”. – Han skriver vakre romaner om forholdet mellom mennesker på godt og vondt, sier hun.

Barnebøker og ungdomslitteratur er også populært sier Grimnes. – I vinter har vi solgt en del av Jo Nesbøs ”Doktor Proktors tidsbadekar. En annen bok som er ekstrem populær akkurat nå er Twilight av Stephenie Meyer. Videre forteller hun at science fiction og fantasybøker er skreddersydd for ungdom, og merker økt pågang fra unge mennesker som vil lese, avslutter hun

Mariann Aune Schjelderupsen er en ivrig bokleser. – Å lese gir meg en helt annen ro enn det en film gjør, for mens jeg leser lager jeg mine egne bilder og tanker.
Hun forteller videre at i perioder med mye stress, gjør lesingen at hun får sove og koble helt ut for en periode.

- Jeg kjøper alle bøkene mine selv, fordi jeg liker å ha bøker. Hun ser det på som en god investering siden bøkene blir lest flere ganger. – Jeg låner også noen av familie og venner.
Hos Schjelderupsen går det for det meste i jentebøker, som handler om romantikk, vennskap og intriger. Spenningsbøker er også populært, men grunnen for at hun leser jentebøker er fordi de er billige og lettleste. – Jeg er en håpløs romantiker, avslutter hun.

Bokbransjeundersøkelsen for 2008 viser at vi kjøper og leser flere bøker enn tidligere.

 I 2007 leste ni av ti en eller flere bøker. Åtte av ti kjøpte en eller flere bøker på internett eller i bokhandel. Sju av ti leser en dag i uken eller mer. Hele 33 prosent av de spurte, svarte at de leser omtrent hver dag.

Undersøkelsen viser også at bokkjøperne kjøper mest krim, skjønnhetslitteratur, dokumentar -og faktabøker, men kjønn betyr mye for valg av sjangre. Kvinner kjøper og leser mest skjønnhetslitteratur og krim. Barn – og ungdomsbøker er også sterkt representert av kvinner.
Menn kjøper og leser for det meste dokumentar – og faktabøker, samt fag – og jobbrelaterte bøker.

Stengt for kommentarer.