Ikke bare for gutter

3. juni 2010 15:44 av Sarah Hjorthol 

I over 20 år har gutter fra alle aldersgrupper spilt Amerikansk fotball for Vålerenga Trolls. De siste tre årene har laget utviklet seg mot nyere tider, og fått Norges eneste jente på laget.sarah11

Det er tid for trening på Jordal kunstgressbane. Gutter fra ni år og oppover samles for å dele sin felles lidenskap. Amerikansk fotball. Men ut av garderoben kommer det også en jente. Stine Fredriksen (17) har vært med i tre år, og fått mye skryt av trenerne sine.
Treningen begynner, og man kan høre Coach Fricks rope om og om igjen.
Bruk hodet. Se opp, se opp!

Guttejente
Den lille, nette jenten løper over bana, hun takler og skubber like mye som de store guttene.
Stine ler av oppfatningen de fleste har om henne.

–Jeg mener selv jeg ikke har noen større utfordring på laget som jente. Jeg blir ofte undervurdert, men da er det gøy å se dem når jeg smeller tilbake. Da blir de fleste overrasket, sier hun.

Den eneste jentespilleren.

Den eneste jentespilleren.

Denne guttejenta har vært med i tre år nå, og er stolt over å være den eneste jenten som spiller denne sporten i Norge. Hun har aldri vært opptatt av de typiske jente aktivitetene som de fleste gjør.

–  Å henge sammen med jenter har jeg aldri likt noe særlig. Det er for mye drama med dem. Jeg liker godt å henge med gutter, og føler meg mer komfortabel i deres selskap. Jeg er ikke redd for at de skal skade meg på banen, jeg er minst like sterk, sier hun.

Målet hennes er å kunne spille på profesjonelt nivå i USA. Hun håper bare sporten har  flere jentespillere til den tid, så hun kan få oppfylt drømmen sin.

En familie
Hovedtrener Truls Bråthen og assisterende trener Craig Frick, også kalt Coach Fricks, roper og motiverer spillerne. Her er det ingen plass for latsabber. Alle skal yte 100 prosent.

–Vi trener hovedsakelig for å få spillerne i god form, så de kan rekrutteres til A-laget. Amerikansk fotball er en lagsport, ikke en ”ego-sport”. Hele laget må være gode, ikke bare en, sier Frick.

Mottoet for Vif Trolls er ”One team- one family”.Bråthen var med på å stifte klubben i 1983, og Frick har vært med de siste åtte årene. begge er veldig glad for at denne type sport er blitt satt mer på kartet i Norge.

–Vanlig fotball tar opp mesteparten av året, så målet er jo at nordmenn skal få øynene opp for denne sporten. Vi synes og det er gøy at vi har fått Stine på laget. Hun er veldig god, og spiller faktisk senter. En meget sentral posisjon i spillet, sier Bråthen.

At Stine skal få spilt på profesjonelt nivå tror ingen av de er umulig. Hun jobber hardt og har vist et stort potensial på de tre årene hun har vært med.

Stengt for kommentarer.