Raste på bydelsmøte

3. juni 2010 13:05 av Victoria Andersen-Vang 

Grønland og Gamlebyens flerkulturelle eldresenter trues av nedleggelse. Brukerne er bekymret og oppgitte

- Så mange mennesker har jeg aldri sett under åpen halvtime. Flott at lokalbefolkningen engasjerer seg, sa Hans Christian Lillehagen, byrådsleder for Gamle Oslo.

bydelsmøte 6.mai var det duket for protester under vurdering av Grønland og Gamlebyen flerkulturelle eldresenteret i Breigata 9. Møterommet var fult og menneskene sto langt ut i gangen. De eldre fra det flerkulturelle senteret i Breigata 9 hadde forberedt seg godt med plakater og en velformulert taler.

Fungerende nestleder for brukerrådet Grønland flerkulturelle eldresenter, Hjørdis Johnsen

Fungerende nestleder for brukerrådet for Grønland flerkulturelle eldresenter, Hjørdis Johnsen

 - Senteret er en viktig møteplass for oss eldre. Vi vil ikke flyttes til Kampen eller Vålerenga. Det er et hvitt område! Vi har Pakistanere, Bosniere og Somalier som føler at de blir bruk som kasteballer av samfunnet. Nå er det nok nedleggelse, sier nestleder for senterets brukerråd, Hjødis Johnsen (74)

De andre tilstedeværende viftet med plakatene mens de ropte: Nei til nedleggelse!

- Vi hjelper hverandre, vi er hverandres samtalepartnere og hjelpepleier. Alt fra mating, til diskusjoner om hva vi har sett på TV og hva vi har lest i aviser. Det er her vi har det sosiale, det er her vennene våre er. Dette er vårt sentrale møtepunkt, sier Johnsen.

Det er hjerteskjærende at de eldre ikke var tildelt mer enn tre minutter på talerstolen, stemningen og engasjementetet var til å ta og føle på. Etter åpen halvtime forlater de eldre møte.

- Hva vil vi med eldresentrene? Jeg forstår at dette er en vanskelig økonomisk situasjon, men vi må finne en løsning som fungerer bra for bydel og brukerne samtidig, sier Bettina Torsvik, medlem av DnA, Oslo Arbeiderparti.

- Det er trist at brukerne valgte å gå fra møte. Jeg synes vi skal få til et dialogmøte og ber om et utsettelsesvedtak slik at saken kan tas opp i HSK, helse- og sosialkomiteen, legger Torsvik til.

Utsettelsesvedtaket ble enstemmig vedtatt og møte vil skje 20.mai klokken 15:30 hos bydelsadministrasjonen i Platousgate 16.

Vil spare penger
Leder Anne Karin Krossen (61), i brukerrådet for det flerkulturelle eldresenteret, er bekymret for utfallet av vurderingen av virksomheten. Kommunen mener de vil spare en million kroner ved nedleggelse og planlegger istedenfor å bruke 200 000 kroner på transport til og fra seniorsenteret på Kampen.

Våre brukere er sterkt funksjonshemmet både fysisk og psykisk, i motsetning til de eldre på Kampen. De trenger hjelp til den minste ting. De hører dårlig, er dårlig til beins og vil trenge en som bistår med assistanse for å gjennomføre transport med buss, sier Krossen.

 Krossen og Johnsen er helt klare på at dette ikke vil være gjennomførbart og at de eldre vil nekte å bli transportert.

- Vi er rådløse og forstår ikke hvordan kommunen kan spare penger ved å kutte ned på tilbudet. Da må det ansettes hjelpepleiere for å gjøre hverdagen til oss eldre lettere. Kan de ikke bare slå sammen seniorsenteret og frelsesarmeens senter på Ensjøtunet? De ligger nærme hverandre og brukerne der er yngre og sprekere, sier Johnsen.

Ingen vedlikehold
Eldresenteret fungerer som eldreboliger, mens kantinen i første etasje leies av Boligbygg. Johnsen har gjentatte ganger tatt opp skader og reparasjoner med Boligbygg for å få kantinen i orden.

- Vi har hatt vannlekkasjer og oversvømmelser i kjelleren. Beboer har hull i taket og selv har jeg en leilighet i 3.etasje med en balkong som snart faller ned. Vi har oppdaget en kakkelakk i kantinen og alt dette er meldt fra om. Responsen har vært at dette er vårt problem, vi må skaffe rørleggere eller andre til å fikse skader og det forventes at vi betaler fra egen lomme, sier Johnsen.

Sosialt samhold
- Kameratskapet som finnes her er kjernen for overlevelse. Vi er gamle. Venner og familie rundt oss har gått bort. Vi er ensomme og er avhengig av kontakten vi får med andre rundt oss, forteller Krossen.

Senteret betyr alt for oss. Politikerne glemmer at de en dag også blir gamle og får behov for samfunnets støtte. Vi håper inderlig at tilbudet ikke vil forfalle, legger Krossen til.

Stengt for kommentarer.