Angriper tamiler med ulovlige klasebomber

22. januar 2009 20:29 av Una Oksavik Oltedal 

Utenfor den japanske ambassaden i Oslo demonstrerte i ettermiddag rundt to hundre tamiler mot borgerkrigen nord på Sri Lanka.

I en appell til den japanske statsministeren ber de om at det erklæres gjensidig våpenhvile mellom singalesere og tamiler.

- De bare dreper. Tamiler blir undertrykt av den singalesiske regjering, og det slippes ulovlige klasebomber over tamilske områder, sier Robert Jeyananthan. Han er en av demonstrantene, og forteller at mange tamiler i Oslo har familie i de angrepne områdene. I følge Jeyananthan ble et tjuetalls mennesker skadet i bombeangrep i går. I dag ble etter sigende fem drept og femten skadet da et sykehus ble truffet.

Verden bryr seg ikke
Det internasjonale samfunnet kan ikke la dette passere i stillhet, når alle nødvendige tiltak ble gjort for våpenhvile i Gaza.
Dette skriver koordinator for Norsk Tamilsk Forum, Balasingam Yogarajah, i appellen til Japans statsminister Taro Aso.

Siden frigjøringen fra kolonimakten Storbritannia i 1948 har situasjonen mellom singalesere og tamiler blitt stadig mer anstrengt. Det har vært væpnede konflikter i landet siden juli 1983. En fredsavtale meglet frem ved hjelp av blant annet Norge i 2002, ble i januar 2008 sagt opp av regjeringen på Sri Lanka.

-Ingen hjelper tamilene på Sri Lanka. Journalister bryr seg ikke, og ingen hjelpeorganisasjoner er involvert, sier Robert Jeyananthan.

Ønsker hjelp av Japan
Japan og Sri Lanka har opp gjennom historien hatt et veldig godt forhold, preget av vennlige utvekslinger. Japan bistår Sri Lanka i landets utvikling, og dette er bakgrunnen for at demonstrasjonen fant sted foran den japanske ambassaden i dag.
I et møte i september 2008 ble det gode forholdet mellom de to landene bekreftet av Japans daværende statsminister Yasuo Fukuda og Sri Lankas statsminister Ratnasiri Wickremanayake. Dette i følge nettsiden Prime Minister of Japan and his Cabinet.

Les mer om den etniske konflikten på Sri Lanka i Wikipedia.

Comments

2 kommentarer to “Angriper tamiler med ulovlige klasebomber”
  1. Turid Lykseth Wik sier:

    Denne likte jeg! Bra å løfte fram saksområder, som får lite oppmerksomhet, med å rapportere fra en aktuell lokal demonstrasjon.
    Fint med link til Wikipedia som linker videre til grupperinger og organisasjoner.
    Stå på videre!

  2. Carina Behrens sier:

    Saken ble jo kjempebra, Una!!