Overfallsvoldtektene rammer tilfeldig

20. mai 2010 23:46 av Gunilla Larsson 

Naken hud eller boblejakke, ungjente eller moden kvinne. Overfallsvoldtektene på Grünerløkka har ingen likhetstrekk, melder Oslo-politiet; Hvem som helst kan bli utsatt.

Victoria Marie Evensen, leder Ap Grünerløkka

Victoria Marie Evensen, leder Ap Grünerløkka

Til tross for de mange overfallsvoldtektene de siste årene har politiet ikke noen konkrete forebyggende tiltak å melde om, heller ikke denne sommeren. Det forklarer Oslo-politiet med at voldtektsofrene er for ulike.

– Vi kan ikke være overalt hele tiden og overfallsvoldtektene på Grünerløkka er mye mer tilfeldig enn man skulle tro. Det rammer kvinner som går hjem i miniskjørt, men har også skjedd da offeret hatt lag med lag av vinterklær, sier politioverbetjent Hanne Kristin Rohde.

Hun trekker frem at sommeren ikke er en spesifikk høysesong.

– Det vi kan se på statistikken er at det finnes en liten økning om høsten. Om sommeren er det lyst til stor del av døgnet og det er mye mer mennesker ute på byen som øker tryggheten.

Hun forteller at noen god forklaring på hvorfor menn voldtar har hun ikke. Siden 2006 er det blitt ført statistikk der 53 av 61 overfallsvoldtekter er blitt oppklart. Hvert år skjer mellom 8000 og 16000 i Norge. Nå er det startet et forskningsprosjekt for å finne fellestrekk hos overgriperne, lære mer om omfanget av overfallene og øke forståelsen for denne typen av kriminalitet.

Rohde er meget forsiktig med å generalisere, men forteller at i tretten tilfeller er menn av annen etnisk bakgrunn enn nordisk pågrepet.

Også norske menn gjør seg skyldige til overgrepp.

– Da norske menn vært gjerningsmann har voldtektene mange ganger funnet sted i leiligheter og hus. Der har vi også et mørkertall fordi jenter ikke anmelder det som skjedd. Det er veldig beklagelig at de ikke føler nok tillit til politiet for å anmelde, sier Rohde. Det viktigste i min rolle er jo akkurat å skape tillit.

Ser sjeldent politiet
– Det føles utrolig betryggende når jeg ser politiet på Grünerløkka, men det gjør jeg nesten aldri, sier Ingeborg Urke Myklebust som selv bor i bydelen.

Jeg går som regel hjem, men synes det er ekkelt der det er mørkt. Spesielt på hverdager, på helger er det mer liv ute på gatene.

Som kvinne er det veldig skummelt å gå alene hjem hvis noen går etter deg, roper og hyler. Man tenker at det går sikkert greit, men om en mann virkelig vil deg noe vondt klarer du kanskje ikke å slå deg løs. Menn er så ufattelig sterke.

Lysprosjekt langs Akerselva
– At jenter ikke skal kunne gå hjem i fred er for meg fullstendig uakseptabelt. Jeg er ikke villig til å leve i et samfunn som aksepterer det. Voldtekt handler om makt og trakassering, og likestillingen i verden har ikke kommet så langt som den burte ha gjort.

Victoria Marie Evensen er leder for Arbeiderpartiet Grünerløkka. Hun er sterkt engasjert i spørsmålet om kvinners sikkerhet.

– Vi vil heve totalinntrykket av bydelen, få vekk taggingen, gjøre Markveien til en bilfri gate og selvfølgelig få opp mer lys langs Akerselva. Det er jo et flott område, men kvinner tør ikke å gå der hvilket er meget trist. Dertil kommer også problematikken kring narkotikasalg som det er altfor mye av.

Etter den bølge av overfallsvoldtekter vi så i 2007-2008 er ting blitt forbedret. Jeg bor selv på Markveien og ser politiet oftere nå enn for tre år siden, forsetter Evensen.

Til dagelig jobber hun på et reklameforetak og har i fem år hvert medlem i Ap.

– I mitt politiske arbeid har jeg en god dialog med politiet. At politibudsjettet er økt for hele landet er positivt. Hvordan man skal klare å få stopp på overfallsvoldtekter er et kjempekomplisert spørsmål. Holdningen hos menn må forandres. Vi må finne ut hvordan vi skal leve sammen, kulturelt og religiøst sett.

– Hvis det skal være greit å gå med hijab, skal det også være greit å gå i miniskjørt. Da snakker vi likestilling, slår Evensen fast.

Strengere straff
Den ultimata frihetsberøvelsen er drap og for det er maksimale straffen tjueen år i Norge.

– Å bli voldtatt er også en grusom måte å bli berøvet friheten sin på og jeg synes ikke straffen skal være lang unna tjue år, sier lederen for Ap, Grünerløkka.

Fengsel og terapi.  Jeg tror det er meget viktig at de menn som har begått overfall på kvinner faktisk snakker om det med psykiater, innrømmer det de har gjort og finner frem til hvorfor.

– Hva som er en rettferdig straff for voldtekt er opp til retten å avgjøre. Det jeg kan si er at straffenivået er blitt betydelig hevet, fortsetter Hanne Kristin Rohde.

Regjeringen har gått ut med tydelig beskjed at dette er ikke en ting som aksepteres i Oslo og Norge. I oktober 2009 ble en mann dømt til femten års forvaring for åtte grove voldtekter. Det er vanskelig å si hvordan vi i politiet kan forbygge at voldtekter skjer. Til oss kommer det jo først etter at det skjedd. Vi oppfordrer mennesker til å skaffe boligalarm, henge på seg reflekser da det er mørkt og på samme måte oppfordrer vi jenter til å planere hjemmeturen fra byen.

Gå sammen, ta en taxi. Prøv å ta en vei hjem der det er lyst, avslutter Rohde.

Stengt for kommentarer.