Nå starter skadesesongen for hund

20. mai 2010 23:31 av Gunilla Larsson 

Bitt- og kloreskader dominerer, sier veterinær Therese Bienek. Det er om sommeren hunder skader seg aller mest.

valp 051

Dyreklinikken PetVett på Grünerløkka kan få det travelt i månedene fremover. Hunder skader seg oftere på denne tiden av året. De havner i slåsskamp med andre hunder, tråkker på glasskår og brenner seg på engangsgriller uansvarlige mennesker lar ligge etter grillefesten er over.

–     Det er et stort problem akkurat med engangsgriller. Hundene tråkker opp i den og brenner seg om potene eller kutter seg. Veldig trist at folk ikke gidder å ta ansvar, sier veterinær Therese Bienek. Ellers ser vi mye av bitt- og kloreskader, klobrudd, ørebetennelser og hudinfeksjoner.

Kira knakk melketennene
Valpen Kira, 4 mån, knakk to melketenner og måtte til veterinæren for å trekke de.

—     Det er fort gjort forklarer ”pappa” Andreas Wilhelmsen. Melketenner hos valper er skjøre og knekker lett. Viktig er da å fjerne de før de blir betent.

Tannhygiene hos hunder er viktigere enn man skulle tro. Spesielt små hunder som chihuahua får lett periodontitt, en betennelse i tannkjøttet som er smertefull og kan lede til tap av tenner.

—     Som hundeier skal du pusse tennene på hunden hver dag, og foreta tannrens hver sjette måned eller en gang per år. Det spørs litt hvilken rase du eier, forklarer Bienek.

PetVett behandler ikke bare hunder.
–      Nei, vi er en poliklinikk som behandler skader og sykdom hos små dyr og vi er pliktig å hjelpe alle        dyr som trenger det. Vanligst er det med hund og katt, men vi får også inn kaniner.

De sender vi som regel, hvis ikke det er akutt, til klinikken på Bygdøy til Hanne Svenningsen som jobber der. Hun har bred erfaring av just gnagere.

PetVett har flere klinikker, den på Grünerløkka har vært åpen siden 2008. På Bygdøy og Ekeberg finner man klinikker. Likeså i Sandvika og Bergen.

—     Her hos oss på Grünerløkka er det meg pluss en til, som er veterinærer. Vi har tre ferdigutdannet dyrepleierne og en student, fortsetter Therese Bienek. Jeg tok min veterinærutdanning på åtte år i USA og jobbet også i Wisconsin før jeg flyttet tilbake til Norge.

—     Det er mye å lære om du skal jobbe med dyr. Det mange ikke skjønner er at det også er ufattelig viktig med kunnskap for å eie et dyr. Det er som å ha et barn. Dessverre ser vi ofte at dyr er syke og skadd som et resultat av manglende kunnskap og neglekt.

Trenger forsikring
—     Det verste med jobben er når en avgjørelse tas basert på den økonomiske situasjonen eier befinner seg i, i steden for på den medisinske, sier Bienek. Derfor er det uhyre viktig at som eier ordne med en forsikring for dyret. Hvis hunden din får et beinbrudd må det sikkert både opereres og gipses og behandlingen kan koste mellom 10 000 og 15 000 kroner.

—     Viktig er det også at men lar operere inn en chip rett under huden på hunden eller katten sin. Det skjer at mennesker kommer inn fra gate med en hund de har funnet og da leser vi av chippen, og finner eier i løpet av et par minutter.

Eksotiske forbudte dyr
I Norge finnes det et stort antall illegale dyr, som slanger og edderkopper som egentlig ikke skal være her.

—     Det er sjelden det skjer, men når det kommer inn reptiler vi misstenker er i landet illegalt ringer vi Mattilsynet, forklarer Bienek. Etter at vi behandlet dyret, selvsagt.

—     Hvis vi har en sterk misstanke om misshandel av dyr, ringer vi politiet. Men det skjer nesten aldri at vi får inn dyr som blitt misshandlet. Tror ikke mennesker som skader dyrene sine en gang gidder å ta de til veterinær etter skade oppstått. Jeg blir sint når jeg tenker på det, men det er veldig lite konstruktivt med sinne. Vi som jobber her prøver mest mulig å lære folk til å ta godt vare på dyrene, avslutter Bienek.

Stengt for kommentarer.