Trondheims barmhjertige musikksamaritan

3. mai 2010 16:54 av Gøran Gimsøy 

Leiv Aspén er involvert i store deler av Trondheims rockeliv, er nybakt pappa og har fått seg nytt band. Han trives med en travel hverdag, men skulle gjerne hatt flere timer i døgnet. Dessuten ville han likt å være Kong Harald.

Foto: Ane Marte Kjersheim

Foto: Ane Marte Kjersheim


Leiv Aspén (født 1982) er en mann med flere talenter. Han er ofte å se i kulturdelen av Adressa. Aspén gikk musikklinja på Heimdal videregående skole. Etter det prøvde han å studere historie og filmvitenskap,men det gikk ikke så bra.
-  Jeg spilte så heftig i band at jeg hadde ikke tid til studiene.
Han har utallige oppgaver ved Buranhus musikksenter. Han er styreleder/daglig leder i Rockforum, daglig leder i Husbråk, styremedlem i fagrådet for rockeklubber i Norsk Rockforbund. I tillegg er han styremedlem i Buranhus musikksenter, noe som gjør at han har kontrollen over Trikkestallen loftet. Men det er som grafisk designer han tjener penger. Han lager plakater og hjemmesider til fjern og nær. Leiv Aspén og kona Ane Marte Kjersheim fikk en unge for fem måneder siden, Oliver.

Hva opptar deg akkurat nå?
-  Oliver, bryllupsplanlegging og Husbråkfestivalen neste uke. Dessuten er jeg med og setter opp kursprogrammet til våren for Rockforum.

Hvis du kunne reist hvor som helst i verden, hvor ville ferden gått – og hvorfor?
- Nice og Tokyo. Japan virker snedig. I Frankrike kunne jeg koble helt av og drukket vin på en idyllisk vingård. Levd fra hånd til munn og drukket olivenolje.

Tre ord som beskriver deg som person?
-  Lidenskapelig, morsom og direkte (på godt og vondt)

Hvem er ditt forbilde?
-  Kunsterisk sett er det Scott Hanson. Han er en grafisk designer. Men jeg har også Ane Marte som et forbilde på grunn av tålmodigheten hun har til meg.

Hva er din drømmedag?
-  Da våkner jeg opp med krabaten og har en god frokost med familien. Etter det går veien til jobb der  jeg jobber effektivt på Buranhus. Vi spiller kicker, har det fett. Så blir det nok litt møter og skitprating med miljøet. Etter endt arbeidsdag er det heim til middag. Så stikker jeg på øving. På kvelden slapper jeg med Oliver og Ane Marte.

Hvis livet ditt skulle ha vært en filmtittel, hvilken skulle det vært?
-  Me, myself and Ane Marte

Hvis du kunne vært en annen person, hvem ville du vært?
-  Willy Wonka, da kunne jeg spist sjokolade hele dagen. Kunne vært gøy å være Kong Harald, da hadde jeg vært på cherryfylla hele dagen.

Hvor mange ganger om dagen er du innom Facebook?
-  Jeg er pålogget konstant gjennom jobb, men er der sjelden i private ærend. Det er mer som et verktøy for meg, ikke en fritidssyssel.

Det flaueste du har opplevd?
-  Jeg blir sjelden flau. Hender det noe teit med meg, så er det bare artig. Jeg har drukket piss en gang. Det var tydeligvis piss på en sitronflaske for fem år siden. Det fikk jeg vite i fjor. Det var flaut.

Hva gjør du om ti år?
- Da gjør jeg det jeg gjør i dag, for det gjør meg glad. Bare at jeg får betalt for det.

Hvis ”up and coming”-bandene her i Trondheim hadde vært fra Bergen, hadde det gått bedre med dem da?
-  Sånne ting går i bølger. Bergen har jo en ekstra ”boost” nå. Det kan godt være at det hadde gått bedre med de trønderske bandene da,  og det hadde nok godt fortere å nå suksess. Men Pelbo gjør det bra i Europa og flere og flere ser til Trondheim.

Hva med det nye bandet ditt Ashes?
-  Det er godt å være i et band igjen. Jeg har aldri likt å spille med folk som ikke har meninger. Det med Ashes er at alle fire har sterke meninger. Da er lidenskapen og kreativiteten der.  Det blir full satsing med bandet framover.

Blir det slitsomt med alle stillingene du har?
-  Nei, men jeg vil ha flere timer i døgnet. Jeg vil bruke tiden mer økonomisk. Mye tid går bort på kontor. Men uten besøk av folk, hadde ikke Rockforum vært det vi er i dag. Jeg kunne gjerne stått opp litt tidligere og vært litt strengere med oppgavene. Da holder man tidsfristen enklere.

Hva motiverer Leiv Aspén?
-  At jeg ser resultater av jobben vi gjør. For eksempel at Jack Dalton som spilte på Husbråk i 2007, nå spiller på rockefeller under Bylarm. At jeg ser at utestedene og festivalene søker backline og melder seg inn i Rockforum og at de betaler Tono . Jeg liker å se at folk blir glade, og møte nye mennesker. Det er lite som skal for at ting blir bra.

Beste band, plate, film og bok?
- Radiohead er det beste bandet og har den beste platen, Kid-A.
Beste film må være ”21 grams”, da kom det en tåre.
”Ut og stjele hester” av Per Petersson er den beste boken i mine øyne.

Hva gjør Mr. Aspén sint?
-  Urettferdighet og egosentrisme. Men jeg blir oftere skuffa enn sint. Journalisten i Bergens Tidende som slaktet Trondheim Calling-bandene fikk meg til å le.
-  Jeg kan ikke ta slikt seriøst, avslutter en stresset Aspén med middag i ovnen og Oliver skrikende på skulderen.

Stengt for kommentarer.