In Limbo

22. januar 2009 14:24 av Jesper 

In Limbo oversettes gjerne til “en midlertidig og usikker tilstand” eller “å være på grensen til noe”. Men betydningen er ikke det kunstneriske her, men en låt med dette navnet. En låt av et av de største rockebandene vi har fostret her til lands, nærmere bestemt Seigmen. Noe av det som gjorde Seigmen særegne var nemlig tekstene deres. De var ofte svært dype og gjerne knyttet opp mot religion. Med denne teksten håper jeg å få deg som leser til å se hvilket kunstverk dette er, og dermed også høre låta. Her er den hele og fulle teksten:

Som en perle, i en lukket hånd
Som en engel, lenket til en seng
Som en fjær, faller til jord
Som et ikon, våkner til liv

Om gud er min far, min mor mitt begjær

Jeg ser den ene
Skille hav fra himmel
Jeg ser det tredje øye
Det fjerde bud
Og den femte søyle
Jeg ser gud skape mennesket
Jeg ser de syv hav
Jeg ser et hjul med åtte spiler
Og jeg ser de ni liv

Om gud er min far, min mor mitt begjær

En perle er symbol på noe herlig og noe man ønsker seg, men som er utenfor rekkevidde (i en lukket hånd). Engel kan ha samme betydning som perle. “Lenket til en seng” er et bilde på at engelen også ønsker å nå ut til motparten, uten å lykkes. ”En fjær faller til jord” symboliserer det uforutsigbare med dette. En dalende fjær kan ta mange veier på sin ferd mot bakken, men den når fram, i motsetning til perlen og engelen som ikke gjør det. Verset avslutter med “Som et ikon våkner til liv”. Dette er nok et bilde på en inkarnasjon. I religiøs forstand er inkarnasjon at guder tar form som menneske eller dyr. Så om de første tre strofene beskriver religionens uoppnåelighet, er siste strofe en motsetning til disse. På den måten kommer personen som er gjenstand for dette i en tilstand av forvirring og usikkerhet.

“Om Gud er min far min mor mitt begjær”. Ifølge Bibelen var Jomfru Maria mor til Jesus, men hvordan kan en jomfru være moren? Dermed kan strofen være et bilde på Jesu morslengsel.

Siste vers har tilknytning til religion og overtro og tallene 1-9:
1. Den ene – den jødiske gud (ingen treenighet innenfor jødedommen).
2. Skille hav fra himmel – Bibelen forteller at Gud skapte hav og himmel på sin andre dag på jorden.
3. Tredje øye – oftest forbundet med buddhisme og meditasjon.
4. Fjerde bud – av Bibelens ti bud forteller det fjerde at du skal hedre din far og din mor.
5. Femte søyle – muslimsk symbol for pilegrimsreisen.
6. Gud skaper mennesket – Bibelen sier at Gud skapte mennesket den sjette dag.
7. De syv hav – ifølge Bibelen skapte Gud syv store verdenshav.
8. Hjul med åtte spiler – knyttes til “den åttedelte veien” og buddhistenes vei til Nirvana.
9. Ni liv – symbol på evig liv.

Dette verset kan bety at jeg-personen får inntrykk fra flere religioner, men får ikke noen svar og dermed blir usikker på både seg selv og sitt ståsted. Altså befinner jeg-personen seg i in limbo.

dsc015753

Seigmen opptrer i Den Norske Opera.

Stengt for kommentarer.